Moratorijum na kredite ostavlja 1,5 milijardi evra građanima i privredi

Stručnjaci jednoglasni u podršci prvim finansijskim merama za pomoć ekonomiji

Ostavite komentar


  1. Banke ne gube nista.
    Ta 3 meseca oni dobijaju pripisanu kamatu na glavnicu!!!
    Znaci korisnici ce vise vratiti s tim sto ce im 3 meseca kasnije vratiti.
    Gradjanima koji zele sa da lufta.

  2. Ostavlja ova tri meseca a posle će građani kada im se poveća rata kredita zbog te pauze najverovatnije pretplatiti ovu tromosečnu pauzu.
    Samo oni koji imaju otprilike do 700 000 din kredit na više od 60 rata, će moći da na kraju budu negde na nuli…svi drugi će uvećati krajnju sumu i verovatno platiti nešto više.
    Da Moratorijum podrazumeva i mirovanje kamate, e onda bi bilo drugačije.

    1. Direktna banka ne priznaje moratorijum.
      Danas skinuli supruzi ratu kredita

      1. Ne samo da ne priznaju nego cak nisu ni izbacili obavestenje i ponudu o moratorijumu na svom sajtu.

      2. Druze ajde prvo procitaj pa onda donesi zakljucak. Lepo pise da postoji rok do kog ce se gradjani odluciti da li su za moratorijum ili ne. Posle tog roka pocinje moratorijum. Usput za sve koji izgleda nisu shvatili ili ne znaju, banke ce nam obracunati kamatu za ta tri meseca ne placanja rata kredita i taj iznos ce raspodeliti na preostale rate i samim tim ce povecati ratu kredita!

        1. Slobodno pogledajte na sajtu NBS reprezentativne primere koje je ta banka izbacila. Uvericete se i sami da li se uvecava otplata kredita ili ne. Posto se tri rate kredita prebacuju na kraj otplate, kamata na te tri rate se obracunava na ceo period otplate kredita (na primer, jos 10 godina).
          Sama NBS je prikazala primer kredita od 50.000 eur koji je u 11. godini otplate. Kamata koju klijent mora da plati (do isteka 20-e godine) je 270 EUR.
          Toliko o tome da banke nece profitirati. Da li ce te platiti tu kamatu na kraju ili rasporedjeno kroz ostale rate, sasvim je svejedno. Svakako se placa i to nije nikaka pomoc.

      3. Za Branislav Savic-a odgovor: Druže, moratorijum još nije stupio na snagu. Tek po objavljivanju Obaveštenja na sajtu banke kreće da teče rok od 10 dana nakon koga će moratorijum postati važeći i to za one koji to žele! Ako ne želite, morate obavestiti banku da ne želite pauzu u otplati…

        1. Rambo dobronamerni sam prihvatio Vase obrazloženje, ali je moja greska sto nisam napisao da je rata trebalo da bude skinuta na kraju meseca ali je banka pozurila da ratu su ne mnogo pre tog roka kako bi preduhitrila mogućnost odlaganja

      4. Važi od 31. marta. Ali vidim da banke nisu ispoštovale da obaveste klijente na svojim sajtovima do 21.3.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.