Moskva proglasila šampanjac ruskim, izbio spor sa Francuskom 1Foto: pixabay / pixels

Većinu ljubitelja smatra da se penušavo vino naziva „šampanjcem“ samo ako potiče iz istoimenog regiona Francuske, i ako se proizvodi po određenim propisima, ali novi ruski zakon tvrdi suprotno: da se ta reč može koristiti samo za rusko penušavo vino.

Zakon je izazvao spor i francuski vinar „Moe-Enesi“ (Moet-Hennessy) objavio je u ponedeljak da obustavlja isporuku šampanjca u Rusiju.

Od sovjetskih vremena, šampanjac – na ruskom: „šampanskoe“, koristio se kao generički pojam za penušava vina uopšte, od kojih su neka, suprotno luksuznom francuskom originalu, prodavana za samo 150 rubalja (dva dolara).

„Te odredbe su dovele do privremenog obustavljanja isporuke proizvoda radi procene uticaja novog zakona“, rekla je portparolka „Moe-Enesija“ An Katerin Grimal, prenela je ruska državna novinska agencija RIA-Novosti.

Čak i šef jednog od najvećih ruskih vinara smatra da je novi zakon preteran.

„Za mene nema sumnje da pravi šampanjac dolazi iz regije Šampanje u Francuskoj“, rekao je Pavel Titov, predsednik koompanije „Abro-Diurso“ (Abrau-Dyurso), za RIA-Novosti. „Veoma je važno zaštititi ruska vina na domaćem tržištu i pružiti im sveobuhvatno pokroviteljstvo. Ali preduzete zakonodavne mere moraju biti razumne i ne smeju biti u suprotnosti sa zdravim razumom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari