ŽETVA PŠENICEfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Pšenica, kukuruz i soja protekle nedelje blago su pojeftinili u odnosu na sedam dana ranije, a počela je trgovina sojom koja je prethodnih nedelja bila skoro zaustavljena, saopštila je Produktna berza u Novom Sadu.

Najviše se trgovalo pšenicom, a najtraženija je bila sa slabijim procentom proteina, dok je u ponudi bilo više te žitarice sa višim parametrima kvaliteta.

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom opsegu od 21,60 do 24,50 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prosečna cena pšenice iznosila je 22,25 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a 24,47 dinara sa tim porezom. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je bila niža 0,38 odsto.

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje ponuda je bila veća od tražnje. U zavisnosti od kvaliteta i pariteta prodaje, kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22 do 22,80 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Prosečna cena kukuruza iznosila je 22,44 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a 24,68 dinara sa tim porezom. U odnosu na sedam dana ranije, cena je bila niža 1,31 odsto.

Početkom nedelje trgovalo se manjim količinama vlažnog kukuruza do 16 odsto vlage po ceni 21,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a po 23,65 dinara sa tim porezom.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište soje bilo dosta mirno, ove nedelje je zaključeno više berzanskih ugovora.

Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 56,50 do 57 dinara po kilogramu, bez PDV-a uz obračun kvaliteta, a prosečna cena je bila 56,90 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a 62,60 dinara sa tim porezom. U odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila 0,17 odsto.

Stočnim ječmom sa hektolitrom 56 kg trgovalo se po ceni od 21,60 dinara po kilogramu, bez PDV-a, odnosno 23,76 dinara sa tim porezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari