Na uvoz energenata u četvrtom kvartalu 2021. otišlo milijardu evra 1

U četvrtom tromesečju prošle godine Narodna banka Srbije je na međubankarskom tržištu prodala u neto iznosu 440 miliona evra i to isključivo zbog energetske krize.

Nikola Dragašević, direktor sektora za monetarne i devizne operacije Narodne banke Srbije istakao je da je NBS u prvih devet meseci kupila neto 1,1 milijardu evra, ali da je onda zbog skoka cena energenata i povećanog uvoza povećana i tražnja energetskih kompanija za devizama.

“NIS, EPS i Srbijagas su u četvrtom tromesečju potraživali 1,02 milijarde evra za uvoz energenata, dok je ostatak privrede bio neto pordavac deviza. Ako poredimo 2021. i 2019. godini, u prva tri tromesečja obe godine ove kompanije imale su sličnu tražnju za devizama. U četvrtom tromesečju 2019. godine imale su tražnju od 465 miliona evra, a u poslednjem kvartalu poršle godine preko milijardu evra. Da nije bilo energetske krize NBS bi krajem godine bila neto kupac deviza u iznosu od oko 100 miliona evra”, rekao je Dragašević na predstavljanju Izveštaja o inflaciji dodajući da se već od februara smanjuje njihova tražnja za devizama.

On je istakao i da su u periodu od 2017. do 2019. godine devizne rezerve povećane za pet milijardi evra intervencijama NBS na međubankarskom tržištu. Zatim je 2020. NBS prodala 1,45 milijardi evra, da bi u prošloj godini bila neto kupac 650 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari