NADA: Nekontrolisan uvoz mleka platiće stočari zatvaranjem farmi 1Foto: N.S.J./ Danas

Posle nestašice mleka koja se pojavila pre par meseci, država je dozvolila nekontrolisani uvoz mleka i tako dovela do još većeg problema za naše stočare, upozorila je u svom reagovanju koalicija NADA.

Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, pozvala je nadležno Ministarstvo da odmah uskladi uvoz mleka iz inostranstva sa realnim potrebama tržišta jer se trenutnim nekontrolisanim uvozom mleka ugrožava i ovako devastirano i uništeno mlečno govedarstvo u Srbiji.

„Posle nestašice mleka, sada imamo višk na tržištu zbog nekotrolisanog uvoza, zbog čega otkupljivači plaćaju stočarima 7 do 10 dinara manje po litri mleka, što će i ovako nerentabilnu proizvodnju učiniti gotovo nemogućom i dovesti do gašenja gazdinstava koja se bave mlečnim govedarstvo“, navodi potpresednikNovog  DSS Zoran Sandić

On je pozcao nadležno Ministarstvo da pošto nije prihvatilo predlog koalicije NADA da prošlogodišnju sušu proglasi elementarnom nepogodom, sada izađe u susret poljoprivrednicima tako što će povećati subvencije i osloboditi ih plaćanja astronomskih računa koji im stižu ovih dana za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2022. godinu.

„Apelujemo na Ministarstvo da je neophodno da isplati sve zaostale subvencije i premije za prošlu godinu kao što su, između ostalog, 7 dinara po kilogramu za rod suncokreta i povraćaj sredstava za nabavku nove mehanizacije“, kaže potpredsednik Novog DSS-a Zoran Sandić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari