Atanacković: Nadležni organi će utvrditi šta se dešavalo u EPS-u, rudari nisu odgovorni, oni su spasli sistem 1Foto: Beta/Sektor za odnose s javnošću JP EPS/MO)

„Istragu o tome šta se dešavalo u „Elektroprivredi Srbije“ i da li postoji i čija krivica utvrdiće nadležni organi, a ne unutrašnja kontrola EPS-a, koja je optužila zaposlene kako bi se rukovodstvo aboliralo“, rekla je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je, gostujući na Televiziji Insajder, rekla da odgovornost nije na rudarima, već na rukovodstvu EPS-a i da nema sabotaže, već nerada, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Nisu radnici krivi, nisu rudari krivi, oni su spasli sistem, rudari su vadili blato tokom noći 12. decembra. Unutrašnja kontrola je organ EPS-a. Ne mogu da ulazim u to šta su oni našli na terenu, ali ako već postoji takav organ unutar EPS-a, onda je trebalo da radi cele godine, da već u aprilu dođe do saznanja i kaže da kopovi nisu bili spremni, onda je trebalo da bude na licu mesta kada je blato ubacivano u blokove. Ne znam šta je unutrašnja kontrola EPS-a, ali znam šta je policija, znam šta je BIA i šta je tužilaštvo – to su organi koji treba da utvrde šta se dešavalo. Ono što je poznato jeste da je postojao nerad, ako je to sabotaža – onda prihvatamo“, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, Atanackovićeva je rekla da postoji jasna razlika između radnika i menadžmenta EPS-a, koje je trebalo drugačije da vodi sistem.

„Verujem da će nadležni organi proveriti krivične prijave koje je podnelo Ministarstvo. Pričamo godinu dana da javna preduzeća u energetskom sektoru ne rade kako treba. Na početku rada smo podneli krivične prijave zbog v. d. stanja i protiv Grčića i protiv Bajatovića i Dukića. Drugu krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića podneli smo zbog saznanja do kojih smo došli posle niza događaja od 12. decembra, koji su doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu. Ministarstvo je uradilo svoj deo posla, Ministarstvo niti imenuje, niti smenjuje direktore, to radi Vlada. Mi smo ukazivali na probleme, to je naš posao. Ministarstvo je postavljalo proteklih godinu dana pitanja i to je naš posao i naše pravo, a menadžment nema pravo da ne odgovori, da ne dolazi na sastanke i da govori neistine“, izjavila je ona.

Državna sekretarka je rekla da su nedostatak investicija i višegodišnje neodgovorno rukovođenje glavni uzroci problema.

„Sve promene stvaraju otpore i zato se sve ovo dešava. Prvo što je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla kad je preuzela ovaj resor jeste da je energetika spavala i da su nam potrebne investicije. Investicije koje nismo imali poslednje tri decenije, a koje će nam osigurati energetsku bezbednost. Problem je što 30 godina EPS nije izgradio nijedan kapacitet. Imamo neke kapacitete izgrađene šezdesetih godina, imali smo sreće što do sada nije bilo havarija. Ali, to je sve rezultat nerada. Nije posao Ministarstva da loži kotlove, da kopa ugalj i proverava kvalitet. Naš posao je da vodimo računa o energetskoj stabilnosti zemlje. Zato je osnovana radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u čijem radu učestvuju ne samo EPS, EMS i EDS, nego i preduzeća u gasnom sektoru, toplane i svi drugi koji su zaduženi za proizvodnju i distribuciju energije i energenata“, rekla je Atanackovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je ponovila da je država, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, obezbedila dovoljne količine električne energije, da neće biti restrikcija, ali da je novac koji je utrošen za uvoz struje mogao da bude uložen u nove energetske kapacitete. Atanackovićeva je istakla da je ceo svet u fazi okretanja ka dekarbonizaciji i karbon-neutralnoj ekonomiji, te da je Srbija donošenjem zakonodavnog okvira pokrenula proces energetske tranzicije i krenula putem zelene agende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari