Najavljeno formiranje nove banke u vlasništvu Republike Srpske 1Foto: N1

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu ovog entiteta BiH, kako bi se na finansijskom tržištu izbeglo „ucenjivanje pojedinih banaka“.

„Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS i toga se moramo rešiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. godine preuzela propalu Balkan investment banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona evra).

Premijer RS danas je kazao da bi u narednom periodu pitanje Banke Srpske trebalo da bude rešeno u stečajnom postupku.

Prema njegovim rečima, Vlada RS je razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj Banke Srpske, posle čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Višković je ocenio da su u Federaciji BiH (FBiH) kamatne stope, po kojima se ovaj entitet zadužuje na finansijskom tržištu, niže u odnosu na RS, jer FBiH ima Razvojnu banku.

„Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vreme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete“, kazao je Višković.

Vlada RS je objavila da ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona КM (oko 107,6 miliona evra), a kamatna stopa koju će plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju je čak 6,1 odsto.

Ranije danas šef Кluba poslanika opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak na sednici entitetskog parlamenta zatražio je od premijera Viškovića da objasni zašto je kamata ovako visoka, s obzirom na činjenicu da je pre dvadesetak dana na sarajevskoj berzi Vlada FBiH prodala obveznice sa rokom otplate od sedam godina i to po kamatnoj stopi 3,8 odsto.

„Razlika je ogromna i molim da objasnite zašto Republika Srpska plaća kamatu 6,1 odsto za svoja zaduženja, a u istoj državi, u isto vreme FBiH plaća 3,8 odsto“, pitao je Crnadak.

Nakon što je premijer RS odgovorio, Crnadak je rekao da je potvrđeno da ne postoji visok nivo poverenja prema Republici Srpskoj i njenoj sposobnosti da vraća kredite, kao i sveukupnoj stabilnosti.

On je kazao da postoje i špekulacije da RS, preko finansijskog tržišta, uzima novac „nekih tajkuna bliskih Vladi, pa čak i nekih ljudi iz samog vrha vlasti, koji ovako ubacuju svoj novac i zarađuju na leđima Republike Srpske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari