Najviše firmi spremnih za inovaciju u EU u Grčkoj, najmanje u Rumuniji 1Foto: Shutterstock

Više od polovine, odnosno 53 odsto svih preduzeća u EU ulagalao je u inovacije u periodu 2018. do 2020. godine, objavio je Eurostat.

Istraživanje inovacija u zajednici odnosi se na inovaciju proizvoda i inovaciju poslovnih procesa, ističe se na sajtu zvanične statistike EU, a najveći udeo inovativnih preduzeća prijavljen je u Grčkoj, 73 odsto svih preduzeća.

Na drugom mestu po inovacijama su preduzeća u Belgiji, gde je 71 odsto njih imalo neku vrstu inovativne aktivnosti u periodu od dve godine.

U Nemačkoj i Finskoj ih je po 69 odsto, Kipru 66 odsto.

S druge strane, najniža inovaciona aktivnost je zabeležena u Rumuniji (11 odsto), Letoniji (32 odsto), Mađarskoj i Španiji (po 33 odsto) i Poljskoj (35 odsto).

Distribucija preduzeća po veličini u smislu inovacija proizvoda ili poslovnih procesa pokazala je da je veća verovatnoća da će velika preduzeća, ona sa više od 250 zaposlenih uvesti inovacije (74 odsto) nego srednja sa 50 do 249 zaposlenih – gde je taj procenat 60 odsto.

Podaci Eurostata pokazuju da je gotovo sedam od deset velikih kompanija u EU uvelo inovaciju poslovnih procesa (69 odsto), a više od polovine inovaciju proizvoda (55 odsto).

U velikoj većini preduzeća koja su označena kao mala – ona od 10 do 49 zaposlenih – nisu se pokazala kao veliki inovatori.

U tek četiri od deset takvih firmi bilo je unapređenja procesa, a oko jedne četvrtina malih firmi imali su neku inovaciju koja se tiče proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari