NALED: Koreja u e-upravi generaciju ispred Srbije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Saveza za e-upravu NALED Željko Tomić rekao je danas na srpsko-korejskom forumu o elektronskoj upravi i pametnim gradovima, da je Koreja u e-upravi generaciju ispred Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija sada razvija e-upravu orijentisanu ka građanima i dvosmernoj internet komunikaciji, dok Koreja razvija upravu prilagođenu svakome ponaosob, a njihova aplikacija ePeople omogućava aktivnu ulogu građana u državnim poslovima i dominantno je bazirana na upotrebi mobilnih telefona.

Tomić je rekao da se očekuje da ulaganja gradova u pametne tehnologije u ovoj godini premaše 100 milijardi dolara i da je neophodno da lokalne samouprave u Srbiji prate svetske trendove, jer su uštede veoma velike kada se primenjuju pametne tehnologije.

„Helsinki je smanjio korišćenje đubretarskih kamiona za 90 odsto, Barselona i drugi gradovi razvijaju sistem javnog osvetljenja koje se uključuje samo po potrebi, a da ne govorimo o primeru Koreje koja ulaže 40 milijardi dolara u izgradnju Sangdoa, pametnog grada budućnosti“, rekao je Tomić.

Otpravnik poslova ambasade Koreje Hjunsu Jun rekao je da su pametni gradovi novi trend u svetu i da je ideja o njihovoj izgradnji i upotrebi pametnih tehnolohija potekla 2008. godine zbog zastoja u saobraćaju, zagađenja vazduha i drugih urbanih problema.

On je dodao da su u Srbiji udvostručene korejske investicije i da su fabrike za auto delove i cipele u različitm fazama investicije u Srbiji. Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samouptavu Bojan Stević rekao je da su građani Srbije gubili mnogo vremena i novca na šalterima prikupljajući dokumenta i da su zbog toga Ministarstvo i Vlada Srbije doneli zakon koji je uvezao šest institucija i omogućio protok podataka među njima.

On je rekao da se radi na pilot projektu otvaranja četiri šaltera u svakoj opštini – jedan koji bi bio za Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan za poresku upravu, jedan za katastar i građevinske poslove i jedan za lokalnu samoupravu u kojoj se otvara, a da je plan da se ta četiri šaltera kasnije spoje u jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari