Naredne godine novi Zakon o javnim nabavkama

Održan seminar o iskustvima nordijskih zemalja sa javnim nabavkama

Ostavite komentar


  1. Baš je nabavka goriva loš primer kad je jedini nabavljač ujedno i monopolista. Trebalo bi oboriti javne nabavke na koje se javi samo jedan ponuđač, što to je sada u preko 70% slučajeva – pravilo. Da ne pominjemo zahteve da ponuđač ima ISO standarde čak i za najjednostavnije poslove, ili kad se kao dodatni uslov zahteva sertifikat privatne bonitetne kuće, kao što je to slučaj u Gradskoj upravi Beograda.

  2. Naš zakon o javnim nabavkama je dobar, potrebno je samo da imamo efikasno i nekorumpirano pravosuđe i sve bi sjajno funkcionisalo. Netačno je da je najniža ponuda ponuda koja mora biti prihvaćena, jer zakon ostavlja prostor članovima tenderske komisije da nerealnu ponudu odbace. Naš zakon, takođe, bazira se na izboru ekonomski najpovoljnije ponude i daje mogućnost odbacivanja nerealne ponude. Takođe postoji i maksimum koliko procenata od ponuđene cene može iznositi aneks ugovora, ali se ni taj član zakona ne poštuje, jer onda naručilac posla, običan član tenderske komisije, ne može namestiti tender onom ko ga bolje ispoštuje, a da nakon toga nazida cenu ako primenjuje zakon o javnim nabavkama. Klasičan primer za to je ponuda za rekonstrukciju sportske hale Čair u Nišu. Tenderska komisija je ponuđaču sa najnižom ponudom u startu podigla ponudu pravdajući se da su loše množili kod jedne pozicije, gledali smo na Niškoj televiziju taj zapisnik, a nakon toga usledio je niz aneksa ugovora i od najniže ponude došli smo do neverovatno skupe rekonstrukcije koja se pri prvoj kiši pokazala lošom, pa se išlo na dodatne radove. Tužilac je spavao, a revizor odobrio skandalozan projekat rekonstrukcije hale Čair. To su naše javne nabaveke, nije problem u dobrom zakonu, problem je u nesprovođenu ZJN. Zakon o javnim nabavkama kaže da osnivač samo komunalnim preduzećima može da poveri posao bez tendera, to znači da gradski urbanizam, gradsko putarsko preduzeće, gradska stambena agencija, gradski prevoznik ne mogu dobiti posao bez tendera, a svi smo svedoci kako se Zakon o javnim nabavkama najgrublje krši baš kroz dodeljivanje poslova bez tendera tim firmama.

  3. Ipak najsmešnija je bila javna nabvka 800 Škoda za potrebe MUP-a. Javna nabavka je proglašena tajnom, da kriminalci nebi saznali kakva se “ljuta mašina“ (1.200 cm3) krije ispod haube. Na stranu što je tako zaobiđen jedini domaći proizvođač iz Kragujevca (iako za model 500L proizvodi samo ručnu dizalicu).

  4. Po osnovu IPPA projekata prekogranične saradnje, učestvovao sam na desetak tendera i do jednog su bili namešteni. Naređenje, koga odabrati je uvek stizalo odozgo. I od drugih sam čuo istu ili sličnu priču. I kod partnera u inostranstvu.
    Možda su namere da se novac upotrebi za neki drugi prioritet koji nije bio predviđen projektom, opravdane, ali sve ide kao od šale.
    Ako je na projektima od nekoliko stotina hiljada evra nameštanje, laganica, mogu da zamislim kako je na onim velikim, milionskim. Ma na svim, u svemu.
    Korupcija u istočno evropskim zemljama je poprimila ogromne razmere, jer su ogromni nezaposlenost u siromaštvo. Ako se doda da je u ovim zemljama na delu tranzicija, stvar dobija epski karakter, karakter rađanja elita koje su zgrnule i zgrću ogroman novac na nepošten način
    Korupcija je otkad sveta i veka. Nekada je ima manje, nekad više, u kriznim periodima, najviše.Stvar je u tome da se ne samo javne nabavke, već i što šta drugo odvija kolko tolko pravednije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.