Narodna banka krenula u kontrolu menjačnica 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Narodna banka Srbije krenula je u kotntrolu menjačnica nakon pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

“Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Takođe, pošto NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova – ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova”, poručila je Narodna banka Srbije.

Ako se na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u zapisniku o kontroli utvrdi nezakonitost, odnosno nepravilnost u obavljanju menjačkog poslovanja koja se može otkloniti – Narodna banka Srbije donosi rešenje kojim se ovlašćenom menjaču nalaže da utvrđenu nezakonitost, odnosno nepravilnost otkloni u određenom roku. Narodna banka Srbije proverava da li je nalog iz rešenja izvršen i ako utvrdi da nije – može takođe i u tom slučaju doneti rešenje o oduzimanju ovlašćenja tom ovlašćenom menjaču za obavljanje menjačkih poslova.

NBS je poručila i da ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje” kao i da NBS pojačano snabdeva banke deviznom i dinarskom likvidnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari