Navala za tužbe protiv banaka

Nakon presude Apelacionog suda u Beogradu da su troškovi obrade kredita nezakoniti

Ostavite komentar


  1. ugovori o stambenom kreditu su takozvani ugovori in toto, prihvati ili ostavi, na njih ne mozete da uticete nikako pa je jasna presuda ovog sudije… ovo je pocetak razracunavanja sa bahatim lopovima iz bankarskog sektora

    1. Naravno, a pogotovu sto se za razlicit iznos kredita naplacuju procentualno razliciti troskovi, iako banka radi papirologiju isto za svaki kredit.

  2. Samo tuzba sve resava ali to nije jedino sto je nezakonito ima tu jos par stvari: krediti u svajcarcima, kursne razlike itd.

  3. Sjajan tekst. Svi su reklo sto su imali pa neka publika/citaoci presude ko je ubedljiviji. Kao da se nazire svetlo na kraju tunela za korisnike kredita indeksiranih u stranoj valuti. Provizija za obradu kredita je samo jedan nacin na koji su banke, koristeci svoj dominantni polozaj, prakticno ucenjivale korisnike kredita prilikom apliciranja. Nadam se da ce neko smoci hrabrosti da razmrsi ovaj cvor.

  4. Ovaj scenario je viđen pre par godina u Španiji, jednostavno je presuđeno da SVe banke vrate SVIM klijentima SVE naknade za obradu kredita, jer kamata je dovoljan profit banci. Vreme je i ovde to da se desi.

  5. Notari overu naplacuju procentualno u odnosu na vrednost nekretnine – takodje razlicita cena za istu uslugu. Advokati naplacuju sastav ugovora takodje vezano za vrednost nekretnine – razlicita cena za istu uslugu.
    Da li se Efektiva sprema i ovaj cvor da razmrsi?

    1. Bankari imaju pravo samo na kamatu i to razliku između aktivne i pasivne kamate i tu je tačka. Troškovi obrade kredita, nekakvih održavanja i vođenja kredita su nezakoniti i nedopustivi, pogotovo što su uglavnom i prikriveni nema ih u ugovoru a obračunaju se i naplate da to korisnik i ne primeti. S tim u vezi nemoj mešati bankarske poslove sa poslovima overe javnog beležnika i advokatskog sastavljanja ugovora. Ima dosta nepravilnosti i u radu beležnika i npr. javnih izvršitelja ali izvolite angažujte se pa ih zauzadjte. Postoji advokatska i notarska tarifa, kao i tarifa izvršitelja. Izvolite proverite da li svoje naknade i nagrade obračunavaju pravilno pa ako ne obračunavaju imate nadležne komore za sve tri javne službe. Tu efektiva i nije potrebna.Treba podržati svaku inicijativu zauzdavanja i višestrukog kontrolisanja tekovina novog svetskog poretka bankara, privatnih-javnih izvršitelja, javnih beležnika.

  6. Zašto se dužnici javljaju Efektivi za tužbe? Efektiva ne može da tuži, kod nas kolektivna tužba ukinuta. Efektiva ima dilove sa advokatima, mnogo je tužbi odbijeno, nisu bile valjane. Dobro je što se uspelo u sporu, bilo je za očekivati posle tolikih presuda za ništavost iz inostranstva. Banke će sve više gubiti, za njih je pravna nesigurnost i za državu, jer banke štiti i nenaplative kredite plaća im država preko NKOSK-a. A NBS stalno tvrdi da neće poreski obveznici da plaćaju. I neće. Banke su prevarile, banke da plate.

  7. Samo tuzbe ce urazumeti banke da nas vise ne deru a normalno je da oni pricaju da su u pravu pa nisu ludi da priznaju prevar jer to mnogo kosta a oni su i te kako proracunati a ovaj Dugalic od Gebelsa ucio zanat.

  8. Našoj državi treba predsednik vlade kao Orban u Mađarskoj, da spreči pljačku građana od mafijaških banaka koje u saradnji sa lopovima na vlasti deru narod na svakom koraku!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.