NBS: Sberbanka od danas u vlasništvu AIK banke 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Agroindustrijsko komercijalna banka – AIК banka Beograd, postala je danas vlasnik Sberbanke Srbija sticanjem 100 odsto akcija te banke, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Transakcija je realizovana na osnovu juče potpisanog ugovora o sticanju akcija Sberbanke Srbija zaključenog izmedj NBS i AIК banke.

NBS je objavila da je imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, prethodno donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanke Srbija, čime je omogućen da neposredno proda akcija banke.

Tom prodajom Sberbanka Srbija je prestala da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG u Beču, i postala je deo jake domaće bankarske grupe sa visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti, navela je NBS.

AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, jedna je od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu i tradicijom dugom 45 godina. Ima 50 poslovnica u 35 gradova u Srbiji, a kupovinom slovenačke Gorenjske banke posluje i na tržištu EU.

Sberbanka u Srbiji posluje od 2021. godine i ima 32 ekspoziture u 21 gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari