NBS: Uskoro ograničavamo provizije za kartice

* Milan Knežević: U maloprodaji nema posla koji ima profitnu stopu veću od 10 odsto, a najčešće su na nivou pet do sedam odsto, dok se banci mora platiti 2,5 odsto od bruto prihoda od robe plaćene karticama
Centralna banka najavila zakone koji će urediti naknade za platne račune građana

Ostavite komentar


  1. Na Tajlandu i Idoneziji cene su prikazane bez ove provizije na koriscenje kartica. Ako hoces da platis karticom oni ti naglase da ce ti racun biti uvecan za 3%.

    Da ne spominjem da im je PDV 7-10%.

  2. Pa mnogo gora je stvar sa porezom PDV. Niko ne razume tu kraticu a vec u punom nazivu (porez na dodatnu vrednost) vide se mnoge podvale. Na stranu sto je taj nacin oporezivanja povrsna imitacija PDV-a iz poreskih sistema koji nemaju veze sa nasim poreskim sistemom.

  3. To bi bio samo početak u smanjivanju krađe stranih banaka, i ako ova mera neposredno utiče na sve građane, posredno naj više na trgovce. Ono što bi NBS trebalo da reguliše je visina kamata za privredne i građanske kredite. Prosto postavljeno, jedan čovek koji kupuje stan/kuću na kredit (pod uslovom da je dovoljno lud da se usudi) u iznosu od 50 000€ , kad se sve sračuna vraća 85 000 € . Da ne kažem da zbog visokog učešća ne pozajmljuje 50 000 nego 35 000. To regulišite po EU standardima.

  4. Ovde su opet gradjani krivi. Kada bi oni bojkotovali banke i vratili im kartice i sve placali gotovinom banke bi ubrzo (kao i kompanije koje poseduju sisteme za kartice) spustili ove provizije na evropski nivo koji je u vecini zemalja EU manji od 0,5 odsto (u Nemackoj 0,35 odsto, npr). Medjutim, nasi gradjani, vole da imaju pune novcanike tih kartica i uopste ne koriste mozak i ne shvataju da u proseku svakome ko ima karticu banke godisnje uzmu najmanje 18000, a u proseku oko 32000 dinara. To je cista pljacka, ali nas narod poput ovaca u stadu uglavnom i ne zna za ovo otimanje, a kamo li da nesto uradi da to promeni. Jako puno putujem po Evropi zbog posla i kad god se vratim u Srbiju shvatim da smo prave ovce i da nas šiša ko kako stigne. Uz obavezne lazi i ispiranje mozga.

  5. Visinu međubankarske naknade određuju kartičarske organizacije i ona se kreće od 0.8 do 2.7% u zavisnosti od vrste kartice (biznis, platinum…), načina očitavanja podataka sa kartice, tipa prodajnog mesta,zemlje.. Tu su i druge naknade za obradu transkcija, procenta od prometa koje uzimaju kartičarske organizacije. Banke u skladu sa tim utvrđuju proviziju ka trgovcu. S tim da se provizija od 2.5% naplaćivala pre 5 i više godina. Sada je značajno niža, osim za internet kupovine, gde je i rizik veći ali to opet određuju pomenute organizacije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.