NE: Još oko 567 miliona dinara za treće uvođenje "dodatnih funkcionalnosti" na sistem IDP 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Treće uvođenje „dodatnih funkcionalnosti“ na takozvani Sistem za evidenciju isplate direktne pomoći građanima – sistem IDP, putem kog država s vremena na vreme isplaćuje novac različitim kategorijama građana, koštaće oko 567 miliona dinara, piše danas Nova ekonomija.

Sa novim tenderom, cena nadogradnje softverskog sistema za davanja pojedincima dostići će oko 5,9 miliona evra, koliko je Uprava za trezor dodelila IT firamama NouIT i Junikon-Telekom u protekle tri godine, vidi se na Portalu javnih nabavki.

U više navrata od pandemijske 2020. godine je država isplaćivala pomoć različitim kategorijama građana.

Pomoć je dodeljivana mladima i građanima koji su se vakcinisali, dok je u septembru najavljena isplata pomoći majkama sve dece rođene posle 21. novembra 2006. godine.

Pošto su se menjale kategorije građana kojima se isplaćuje pomoć, trebalo je nadograditi informacioni sistem prijave građana za državnu pomoć.

Prema obaveštenju objavljenom danas na Portalu javnih nabavki, Uprava za trezor
dodelila je novi ugovor „starim znancima“ – firmama NouIT i Junikom-Telecom, koji su i u prethodna dva navrata implementirali „nove funkcionalnosti“ na sistem za evidenciju isplate direktne pomoći građanima.

Najnovije funkcionalnosti povezane su sa predstojećom isplatom pomoći majkama i unapređenjem registra penziono invalidskog osiguranja fonda za Penzionerske kartice.

NouIT će izvršiti 80 odsto ugovora, a Junikom-Telekom 20 odsto.

Uprava za trezor je prethodna dva puta sprovela pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva, pozivajući se na „hitnost prouzrokovanu događajima koje naručilac nije mogao da predvidi“.

Vrednost ugovora zaključenog u maju 2021. iznosila je 59,9 miliona dinara, dok je vrednost ugovora iz januara 2022. bila 71,9 miliona dinara, vidi se iz podataka na Portalu javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari