Nedimović u ponedeljak u Leskovcu sa proizvođačima paradajza 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će u ponedeljak u Leskovcu razgovarati sa ratarima iz tog kraja koji su nezadovoljni niskom cenom paradajza i o tome na koji način država može da im pomogne.

„Razgovaraćemo o svim temama koje se odnose na proizvodnju paradajza. Država će ponuditi paket podrške za povećanje proizvodnje, poboljšanje kvaliteta, pakovanje i sortiranje, kako bi se na tržište išlo sa što boljom ponudom“, rekao je Nedimović za TV Prva.

On smatra da je jedno od rešenja i prerada paradajza, podsetivši da se iz budžeta za preradu daju subvencije od 50 odsto.

Nedimović je ocenio da uzrok niskoj ceni paradajza ne treba tražiti u uvozu ili lošim potezima države, jer je ove sezone uvezeno menje paradajza, uz važeće zaštitne carine.

Kako je podsetio, Srbija je od 15. juna do 15. septembra, radi zaštite svojih proizvođača uvela carine ne uvoz paradajza iz zemalja EU i trećih zemalja od 20 odsto.

Nedimović je kazao i da je uvoz paradajza ove godine 2.500 tona manji nego prošle godine u tom vremenu, kao i da veliki trgovinski lanci imaju 99 odsto domaćeg paradajza u ponudi.

On je kazao da je u apriliu i maju na jugu Srbije bilo velikih padavina pa je došlo do kašnjenja zrenja paradajza za dve do tri nedelje, pa umesto da rod bude već 5. ili 10. juna, u kratkom intervalu stigla je velika količina paradajza.

„Prethodnih nekoliko dana na pijacama u Leskovcu cena paradajza je skočila. Ovih dana će se otvoriti i tržišta koja nisu kupovala paradajz, a to su Crna Gora i Hrvatska, a već je krenuo izvoz za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je ministar poljoprivrede koji očekuje da izvoz dodatno doprinese povećanju cene paredajza.

Dodao je i da je u Grčkoj, u koju se tradicionalno izvozi, paradajz trenutno jeftin što je napravilo problem sa izvozom proizvođačima iz Srbije.

„Država ne može da određuje cenu paradajza, kao ni uvoz, jer je njena uloga da otvori prostor za izvoz kroz međunarodne trgovinske sporazume. Država može da ulaže u proizvodnju paradajza na način da se proizvodi kvalitetniji, sortirani i bolje upakovan paradajz, kako bi se odgovorilo zahtevima današnjeg tržišta“, zaključio je je Nedimović.

Poljoprivrednici iz Leskovca i okoline nezadovoljni otkupnom cenom paradajza su to povrće u više navrata delili građanima na prostoru pijace kod nekadašnje autobuske stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari