Nedimović: Uvoz maline ne uništava domaću proizvodnju 1Foto: Privredna komora Srbije

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline, da dominira u kvalitetu tog voća i demantovao tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju.

Nedimović je, nakon sastanka sa hladnjačarima, istakao da su netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, navodeći kao primer da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz BiH.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira našoj”, naglasio je Nedimović.

On je pozvao hladnjačare, otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih.

Što više imamo proizvođača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu. Priča o Sjeničkom siru je jedna od najkvalitetnijih, ako to ne uradimo na ovom mestu ne znam gde drugo možemo to da promovišemo”, naveo je Nedimović u
razgovoru sa proizvođačima.

Nedimović je podsetio da Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta.

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari