Nedostatak ruske nafte bio bi teško nadoknadiv 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

Saudijska Arabija, Kuvajt i Irak bi teško uspeli da pokriju manjak u ponudi nafte u slučaju opšte blokade izvoza ruske energije, jer su već dogovorili i raspodelili svoje godišnje isporuke, prenosi magazin “Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Trgovinski izvori, doduše, kažu da će postojeća evropska energetska kriza verovatno odvratiti Brisel i Vašington od sankcija energetskom sektoru Rusije. Zabrana izvoza ruske nafte ozbiljno bi ograničila dostupnost sirove nafte u vreme kada su zalihe sličnog kvaliteta iz Irana i Venecuele takođe pod udarom sankcija.

Rusija izvozi do 1,5 miliona barela nafte dnevno iz luka na Baltičkom moru, još 400.000 barela dnevno sa terminala na Crnom moru u Novorosijsku i do 800.000 barela dnevno naftovodom u srednju i istočnu Evropu.

Proizvođači iz Persijskog zaliva imaju naftu usporedivog kvaliteta, ali malo prostora da pokriju nagli porast potražnje za sirovom naftom u Evropi u slučaju potpunog embarga na rusku naftu, s obzirom na to da su većinu svoje ponude za 2022. vezale godišnjim ugovorima na rokove isporuke.

Irak, Kuvajt i posebno Saudijska Arabija imaju slobodne proizvodne kapacitete, ali je njihova proizvodnja, kao i ruska, trenutno ograničena tekućim sporazumom OPEK+.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari