Negotinci u narednih 30 dana mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela za proizvodnju struje za sopstvene potrebe 1Foto: J. B. K.

Još jedna od mera energetske sanacije koju će sufinansirati lokalna samouprava u ovoj godini na teritoriji opštine Negotin je ugradnja solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Osim ovoga Negotinci mogu konkurisati i za bespovratna sredstva za unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatičkih ventila i delitelja toplote.

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin, putem ugradnje solarnih panela, kao i za unapređenje termotehničkog sistema objavljen je u četvrtak, 24. novembra.

Stanovnici negotinske opštine zainteresovani za ovaj vid energetske sanacije mogu konkurisati za bespovratna sredstva koja će, uz sopstveno učešće, uložiti u nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ova mera energetske sanacije podrazumeva i ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene, električne energije, izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Konkursom je predviđeno da snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta, koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno do i jednako 6 kW i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije i priključenje na distributivni system.

Na sufinansiranje mogu računati i vlasnici porodičnih kuća, uz ispunjenje propisanih uslova, koji konkurišu za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi , a vlasnici stanova za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili ).

Kroz ovaj konkurs opština Negotin zajedno sa sredstvima Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Srbije dodeliće million dinara.

Javni konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici opštine Negotin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari