Nemačka protiv ograničenja cena na uvoz gasa na nivou EU 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nemačka vlada saopštila je da se i dalje protivi mehanizmu zauvođenje ograničenja cena na uvoz prirodnog gasa u Evropsku uniju nakon što je objavila ogroman paket od 200 milijardi evra za zaštitu domaćinstava i kompanija od rasta cena gasa, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije.

Kako ističu nadležni u nemačkom ministarstva ekonomije važno je razlikovati „kočnicu“ cene gasa kakvu je Nemačka objavila prema kojoj vlada određuje cenu gasa i plaća razliku u odnosu na uvoznu cenu na stvarnom tržištu i predloga da se uvede gornja granica cene gasa u celoj EU, gde bi se blok zajednički složio da plaća samo fiksnu cenu međunarodnim dobavljačima gasa.

Iz tog ministarstva navode da takvo ograničenje cena globalnog uvoza, ideja koju je podržalo 15 zemalja EU, stvara rizik da dobavljači gasa jednostavno usmere isporuke u druge zemlje i izazovu nestašicu u Evropi.

Kako piše briselski portal Politiko zasad, Evropska komisija još nije predložila zakon koji bi snizio veleprodajne cene gasa, bilo kroz maksimalnu cenu ili kroz šemu subvencija.

Zemlje poput Italije, Poljske i Grčke iznele su vlastite ideje za ograničenje cena, koje se kreću od krute maksimalne cene do takozvane dinamičke granice, kojom bi se cene gasa u EU fiksirale na simboličan evro više od konkurentskih azijskih ponuda cena. Berlinska šema subvencija verovatno će izazvati kontroverze na evropskom nivou jer zemlje sa solidnom fiskalnom situacijom mogu sebi priuštiti da povuku novi dug kako bi ograničile cene gasa za domaćinstva ili kompanije, dok druge nemaju takav finansijski manevarski prostor, ocenjuje Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari