"Nesposobno rukovodstvo Krušika krivo za očajan položaj radnika" 1Krušik, arhiva Foto: FoNet/MOD

Osnovni razlog za očajan materijalni položaj radnika u fabrici oružja “Krušik” je nesposobno rukovodstvo koje je postavljeno uz blagoslov vlasti i upravo zbog toga se došlo u situaciju da od početka maja zaposlenima nije obezbeđena zdravstvena zaštita a akontaciju za prethodni mesec treba da prime tek ovih dana uz neizvesnost da li će ostatka plate uopšte biti – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, jedne od tri reprezentativne sindikalne organizacije u “Krušiku”.

Povodom nezvaničnih tvrdnji da se direktoru “Krušika” Vladanu Lukiću sprema ostavka, o čemu je Danas izvestio, Veselinović kaže da je čuo takve informacije ali konstatuje da i u slučaju da je to tačno to ne znači da će to proizvesti bilo kakav pozitivan efekat.

– Vlast naime umesto Lukića, kome je ostalo još malo do penzije, na čelo preduzeća namerava da postavi svoj partijski kadar koji će biti isto tako nesposoban da rukovodi fabrikom i pronađe strateške partnere sa kojima bi postigao poslovne ugovore. Aktuelno rukovodstvo postavljeno po partijskoj liniji je za to nesposobno isto kao i vojni deo koji se tu nalazi zbog podrške koju uživa u Ministarstvu odbrane a ne zbog veštine sklapanja komercijalnih aranžmana. Jedini način da se katastrofalna situacija u kojoj se nalazi fabrika promeni je ta, da rukovodstvo bude smenjeno ali ne tako što bi na njeno mesto došli partijski kadrovi već profesionalni menadžment koji bi preduzeće izveo na “zelenu granu” – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, krajem februara, reprezentativni sindikati u fabrici, a pored “Sloge” to su Savez samostalnih sindikata Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, potpisali su kolektivni ugovor kojim su plate radnika u proizvodnji smanjene.

– Zbog krize u kojoj se našlo preduzeće prihvaćeno je da se umanje zarade za dodatke koje dobijaju oni radnici koji su izloženi velikom riziku na svom radnim mestu. Međutim, cilj je bio da oni bez te sume ostanu samo privremeno dok se situacija u preduzeću ne popravi. Bilo je reči o tome da će u međuvremenu biti uspostavljena saradnja sa nekim institutom kako bi se unapredilo poslovanje fabrike. Nakon toga radnicima bi bilo vraćeno to što im je trenutno oduzeto. Umesto toga došli smo u poraznu situaciju da par meseci kasnije ne samo da radnicima nisu vraćena oduzeta primanja, već su sada izgubili pravo i na lečenje a aprilska plata im još nije isplaćena. Pored toga u periodu kada su primanja radnicima u proizvodnji bila smanjena to nije važilo za menadžement koji imaju visoke plate. Pa tako, pojedini rukovodioci fabrike primaju i do 400 hiljada dinara. Tako nešto je potpuno neprihvatljivo. Međutim, stvari se neće popraviti na bolje sve dok na čelo preduzeća ne dođu sposobni ljudi a država se odrekne pogubne politike da na rukovodeća mesta postavlja svoje nesposobne kadrove – kaže Veselinović.

Podsećanja radi, Danas je pisao da je fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Veljkom Petrovićem, nedavno pokrenuo inicijativu da se Vladan Lukić smeni sa čela “Krušika”, te da se taj zahtev još uvek „krčka“ u Ministarstvu odbrane.

Kako je naš list već pisao, poslovanje fabrike i dalje opterećuju dugovi i gubici iz ranijeg perioda, kad su privatni trgovci bliski vladajućem režimu Srpske napredne stranke, “Krušikove” mine i granate kupovali po fabričkim cenama da bi je arapskim partnerima prodavali višestruko skuplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari