Neverni EPS i nemačka dizalica: Kako je Elektroprivreda izgubila spor sa kompanijom PH-M? 1foto (BETAPHOTO/EPS/EV)

Elektroprivreda Srbije imaće dodatne troškove samo zato što nije angažovala ovlašćenog servisera za popravku nemačke dizalice.

Elektroprivreda Srbije (EPS) moraće da plati troškove postpuka zaštite prava pred Republičkom komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zato što nije verovala kompaniji PH-M da je ovlašćeni serviser nemačke firme Sennebogen koja proizvodi dizalice.

Šta se dogodilo?

EPS je u decembru prošle godine raspisao tender za remont dizalice nemačkog proizvođača Sennebogen u vrednosti od 34 miliona dinara. Jedina ponuda na konkursu bila je od kompanije PH-M koja je ovlašćeni serviser Sennebogena, ali je ona odbijena, piše Kompas info.

Međutim, u februaru ove godine EPS donosi odluku o obustavi javne nabavke pod obrazloženjem da je jedina podneta ponuda “neprihvatljiva”. Kao razlog navodi to što PH-M nije dostavio “ovlašćenje da je serviser za dizalice Sennebogen izdato od proizvođača ili generalnog zastupnika za Srbiju”.

Šira slika

Kompanija PH-M se nakon obustave postupka nabavke od strane EPS-a obratila Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postpucima javnih nabavki tvrdeći da je uredno dostavila dokument koji potvrđuje da je ovlašćeni serviser Sennebogena. Republička komisija potom potvrđuje validnost dokumenta i poništava odluku u obustavi postupka.

Epilog je da će EPS morati da plati i troškove postupka u iznosu od 120.000 dinara, dok će na kraju po svemu sudeći angažovati kompaniju koja je zvaničan zastupnik nemačke firme koja je proizvela dizalicu. EPS ima mogućnost da uloži žalbu na rešenje Republičke komisije ili pokrene spor pred Upravnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari