Nezavisnost: Hapšenje radnika Jure težak udarac za sindikalni pokret 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Hapšenje radnika Jurine fabrike u Rači pokazuje da je država ponovo puta stala iza interesa krupnog kapitala i kompanije koja godinama krši radnička i sindikalna prava, ocenjuje Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”.

“U jeku najžešće borbe protiv pošasti korona virusa, borbe za zaštitu zdravlja svakog radnika, za očuvanje radnih mesta i za poštovanje radničkih i ljudskih prava za vreme trajanja vanrednog stanja, hapšenje radnika Jura Korporacija u fabrici u Rači, bez obrazloženja razloga hapšenja, predstavlja težak udarac za radnički i sindikalni pokret u Srbiji i pokazuje da je država i ovoga puta stala iza interesa krupnog kapitala i kompanije koja godinama krši radnička i sindikalna prava”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva zahteva od ministra policije i potpredsednika Vlade Nebojše Stefanovića i ministra za rad Zorana Đorđevića da se hitno obrate javnosti Srbije i da iznesu razloge za hapšenje radnika korporacije Jura.

Zahtev je sindikata i da se zakaže hitna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojoj bi se raspravljalo o kršenju radničkih i sindikalnih prava u toku trajanja vanrednog stanja i borbe protiv teških posledica korona virusa.

Savet bi trebalo vanredno da raspravlja i o početku realizacije paketa mera podrške privredi i zaposlenima u toku trajanja pandemije COVID 19, navodi se u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari