Nije bilo nedozvoljenog korišćenja podataka 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti obustavio je nadzor nad Poreskom upravom i Republičkim zavodom za statistiku jer je utvrdio da nije bilo, niti da je moguća razmena podataka između te dve institucije.

Na zvaničnom sajtu Poverenika, podseća se da je nadzor određen krajem jula, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će Poreska uprava u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana prikupljene u popisu stanovništva, a kojim raspolaže Republički zavod za statistiku. Postupak nadzora koji je pokrenuo Poverenik trebalo da da odgovori na pitanje da li je bilo povrede u primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u obe ove institucije.

– Već u početnoj fazi nadzora Poverenik je u razgovorima koje je obavio sa direktorima obe institucije dobio uveravanja da takva obrada ličnih podataka nije ni vršena ni planirana, jer su svesni da bi bila nedopuštena. O tome je odmah obaveštena i javnost. Postupak je nastavljen tim što je u daljoj fazi nadzora zatraženo od obe institucije da se i pismeno izjasne o svim konkretnim, relevantnim pitanjima – navodi se u saopštenju Poverenika.

Dodaje se da su činjenice utvrđene u postupku potvrdile su ne samo da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, nego da faktički ne bi bila ni moguća.

– Republički zavod za statistiku, saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica, u elektronskoj bazi podataka. Takođe, u skladu sa Listom kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja uništava papirnu dokumentaciju. Individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz popisa 2011. saglasno pomenutoj Listi kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja, a u skladu sa rešenjem Arhiva Srbije od 29. decembra 2014, uništeni su, budući da je rok čuvanja, koji je iznosio tri godine, istekao – navodi se u saopštenju Poverenika i dodaje da je na osnovu toga obustavljen dalji postupak nadzora u ovoj pravnoj stvari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari