Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović demantovao je informaciju da je budžet te lokalne samouprave u deficitu, istakavši da je, umesto toga, opštinska kasa u suficitu i to za više od 21 milion dinara.

Prema informacijama pojedinih medija, koji su se pozivali na Ministarstvo finansija, najveći deficit u lokalnim budžetima, u prvih šest meseci ove godine, imala opština Čajetina i to skoro 500 miliona.

– To je velika neistina i politička manipulacija Srpske napredne stranke i njenih nalogodavaca u Ministarstvu finansija. Trenutno, budžet opštine Čajetina je u suficitu više od 21 milion dinara. Metodologija, po kojoj oni obračunavaju minuse u lokalnim samoupravama, apsolutno je politički obojena i nije zasnovana na ekonomskim i finansijskim pokazateljima. Ministarstvu finansija bilo bi pametnije da se pozabavi republičkim budžetom i budžetima drugih lokalnih samouprava kako bi proverili u kojim bankama i pod kojim uslovima i kamatama je oročen novac koji se ne plasira ili ne investira u kapitalne investicije. To je pravo pitanje za Ministarstvo finansija, a ne politička diskreditacija lokalnih samouprava u kojima predstavnici SNS nisu na vlasti – tvrdi Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.



 

Istakavši da „oni koji se bar malo razumeju u javne finansije i ekonomiju znaju da je opština Čajetina trenutno jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji“, on je naglasio da ta lokalna samouprava „ulaže u investicije 80 odsto svog budžeta“.

– Takav iznos investicije je veliki doprinos razvoju Čajetine i to treba da se pohvali i da se ističe za primer drugim lokalnim samoupravama – poručio je Stamatović i dodao da je do detalja objašnjeno na koji način se ostvaruju prihodi u čajetinskom budžetu iz sopstvenih izvora i na koji način je zaslužen epitet jedne od najstabilnijih lokalnih samouprava u poslednjoj deceniji. Predsednik te opštine podseća i da je lokalni budžet za poslednjih deset godina uvećan 100 puta.

Bilansi

Pre nekoliko dana održana je sednica Opštinskog veća tokom koje su većnici informisani o izvršenju čajetinskog budžeta za prvih šest meseci ove godine. Ukupni prihodi bili su 948.307.285 dinara, a svi rashodi i izdaci 926.614.871 dinara, dok je neto finansiranje za pokriće budžetskog deficita 508.229.276 dinara. Kako se navodi u tom izveštaju, kada se od ukupnih sredstava oduzmu ukupni rashodi i izdaci, dobija se višak, odnosno suficit koji je 30. juna ove godine bio 21.692.413 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari