DUSAN NIKEZIĆfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i poslanik u Skupštini Srbije Dušan Nikezić ocenio je danas da je višemesečno čekanje da budu odobrene nabavke za zdravstvene ustanove najbolja potvrda da su javne finansije Srbije pred kolapsom.

„Nema bolje potvrde da su državne finansije pred kolapsom od izjave ministarke zdravlja da joj se ministar finansija već šest meseci ne javlja i ne odobrava nabavke za zdravstvene resurse“, naveo je Nikezić u saopštenju.

On je upitao nadležne koji trošak može biti preči od zdravlja građana i koja investicija može biti važnija od opremanja bolnica i domova zdravlja.

„Problem je što para nema, pa sve što vlast radi i gradi dolazi isključivo od zaduženja, zbog čega smo u januaru 20 odsto ukupnih budžetskih rashoda dali za kamate na prekomerno zaduženje zemlje“, kazao je Nikezić.

Dodao je da je zato „potpuno besmisleno da se država dodatno zadužuje za nepotrebne ili precenjene projekte, poput Nacionalnog stadiona, izmeštanja Beogradskog sajma, subvencija za motanje kablova ili izgradnje centra za obuku članova posade brodova“.

„Umesto toga, neophodno je da odmah zaustavimo prekomerno zaduživanje, ukinemo besmislene projekte, iskorenimo korupciju, a državnim parama obezbedimo vraćanje otetih penzija, ulaganje u domaću privredu i povećanje plata u zdravstvu, prosveti, vojsci, kulturi…“ ocenio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari