DUSAN NIKEZIĆfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je u januaru čak 20 odsto ukupnih rashoda budžeta Srbije otišlo na kamate i to 28 milijardi dinara, što je drugi najveći budžetski rashod, odmah iza zarada, a veći od subvencija, socijalnih davanja, investicija i svih drugih rashoda države.

Nikezić je u pisanoj izjavi rekao da se „po tome najbolje vidi kako su, kako kaže ministar Mali, ‘konsolidovali finansije zemlje'“.

„Kada tome dodamo još 110 milijardi dinara, koliko smo u januaru dali za otplatu duga, jasno je da ćemo uskoro svi raditi samo za servisiranje dugova, a još nismo ni počeli da uzimamo nove kredite od 18 milijardi evra za EXPO 2027“, istakao je Nikezić.

On je dodao da je ovakav rast troškova za kamate „direktna posledica prekomernog zaduženja zemlje, od čak 36,5 milijardi evra, zbog čega Srbija uzima kredite i sa kamatom od preko devet odsto, dok susedna Hrvatska danas plaća kamatu od 3,4 odsto“.

„Dramatičan rast javnog duga je i potvrda da ova vlast nije ništa ni zaradila, ni uštedela, već godinama vodi državu na kredit, zbog čega Srbija sigurno klizi ka ivici bankrota i dužničkog ropstva“, zaključio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari