NIS i država izbegli da daju novac malim akcionarima: Vučić, Mali i Đedović zahtevali poklon od 60 miliona evra za budžet, preko dividende 1Foto: NIS

Nakon, kada je reč o zaradi, rekordno unosne prošle godine u kojoj je zabeležen profit od 93,45 milijarde dinara odnosno nešto manje od 800 miliona evra, mali akcionari Naftne industrije Srbije nadali su se i većoj dividendi, ali dodatnog novca za njih ipak neće biti, dok će uvećan prihod na zaobilazan način, potpuno neopravdano i diskriminatorski, državi pak biti omogućen, kaže za Danas izvor blizak malim akcionarima. U NIS-u potvrđuju da će država dobiti dodatni novac, ali ne u obliku dividende svom akcionaru, već kao „podršku NIS-a projektima Vlade Srbije“.

Inače, kompanija NIS je u većinskom vlasništvu ruskog državnog giganta Gaspromnjefta, država Srbija poseduje 30 odsto akcija, dok mali akcionari (radnici, bivši zaposleni, preduzeća, fondovi) kontrolišu oko 14 odsto akcija.

– NIS ima dugoročnu strategiju podele dividende i to u iznosu od 25 odsto od profita svake poslovne godine. S obzirom da je u 2022. napravljen rekordan profit akcionari po tom osnovu mogu da se nadaju iznosu od 121,79 dinara po akciji. Država bi u ovom slučaju od dividende prihodovala 50,51 milion evra, i kroz poreze na dividendu još oko 30 miliona evra, što ukupno iznosi oko 80 miliona evra – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je međutim, država preko svojih članova u Upravnom odboru kompanije zahtevala da NIS za pomoć budžetu dodeli još 250 miliona evra mimo dividende.

– Za ruske partnere je to bilo neprihvatljivo, pa je zbog toga tražena suma spuštena na 200 miliona evra što je takođe bilo neprihvatljivo za rusku stranu. Napokon, 24. aprila održan je sastanak na najvišem nivou, na kome su, između ostalih, sa jedne stane prisustvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasprromnjefta i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, a sa druge predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na tom sastanku je, na predlog predsednika Vučića dogovorena dodatna pomoć NIS-a budžetu Srbije u iznosu od 60 miliona evra. Gaspromnjeft je pristao da pokrene inicijativu za realizaciju za isplatu te sume – navodi naš sagovornik i dodaje da su 17. maja nadležni u NIS-u saopštili da je ta kompanija sa 60 miliona evra podržala projekte Vlade Srbije u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te da su na taj način, zaobiđeni, diskriminisani i oštećeni mali akcionari NIS-a.

– Mali akcionari naravno nemaju ništa protiv toga što NIS pomaže projekte Vlade u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite. S druge strane smatraju da je način na koji su Vladi dodeljena dodatna sredstva, iz profita kompanije koji je prošle godine bio rekordan, neadekvatan, potpuno netransparentan i diskriminatoran prema interesima malih akcionara. Naime, jedini ispravan i odgovoran način dodele dodatnih sredstava za budžet Srbije od strane NIS-a bio bi taj da se ta suma isplati kroz dupliranje iznosa dividende koja pripada državi Srbiji. Jednostavno, više novca se može isplatiti jer je bila dobra zarada u prošloj godini i onda to treba učiniti kroz dividende. A kada isplaćujete uvećane dividende treba da ih isplatite svim akcionarima. Na žalost, poslovodsto NIS-a se ipak odlučilo na to da izbegne dupliranje dividendi koje pripadaju malim akcionarima i tako ih je uskratila za ono što je sa druge strane zaobilazno omogućila državi. To svakako nije korektno, između ostalog ni prema državi Srbiji, jer među malim akcionarima postoje fondovi koji su u državnom vlasništvu. I oni su oštećeni jer nisu dobili ono što im pripada – navodi naš sagovornik koji insistira na tome da je suma od 60 miliona evra državi uplaćena kao pomoć samo zato da bi se izbeglo povećanje dividende malim akcionarima.

On dodaje da po osnovu ostvarenog profita u prošloj godini malim akcionarima pripada ukupno 23,5 miliona evra što znači da bi oni da je dividenda duplirana inkasirali 47 miliona evra.

– Međutim, mali akcionari su nepravedno zaobiđeni. Ako je država dobila dodatni novac trebalo je da ga dobiju i oni. Umesto korektnog i odgovornog poslovnog ponašanja u konkretnom slučaju prevagnuo je politički dogovor – smatra naš sagovornik i dodaje da bi sednica Skupštine akcionara NIS-a na kojoj će se odlučivati o isplati dividende trebalo da bude održana najkasnije do 30. juna ove godine.

Sa druge strane, u Naftnoj industriji Srbije kažu za Danas da je odbor direktora NIS-a odobrio na svojoj sednici održanoj 5. maja 2023. godine 60 miliona evra za podršku projektima Vladi Srbije iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, kulture u sporta koji su od značaja, kako za lokalne zajednice u kojima kompanija posluje, tako i za građane Srbije.

– Sredstva opredeljena za navedenu svrhu ne predstavljaju dividendu niti će iznos biti opredeljen na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara koja će se održati do kraja juna 2023. godine – navodi se u dopisu NIS-a našem listu.

Dalje se navodi da je, kada je reč o dividendama, politika NIS-a u toj oblasti usvojena odlukom Skupštine akcionara na četvrtoj redovnoj sednici održanoj 25. juna 2012. godine i zasnovana je na “izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi”.

– Podsećamo da NIS redovno isplaćuje dividende od 2012. godine i od tada je na ime dividende akcionarima isplaćeno više od 65 milijardi dinara. Dividende su isplaćene i za 2020. godinu iz neraspoređene dobiti iako je NIS zbog krize izazvane pandemijom korona virusa tu godinu završio sa neto gubitkom. Važno je istaći da odluku o raspodeli dobiti i isplati dividende kojom se utvrđuje ukupan iznos dividende koji će biti isplaćen akcionarima, kao i bruto iznos dividende po akciji, donosi Skupština akcionara NIS-a. Taj iznos je isti za sve akcionare i u skladu sa tim ne postoji mogućnost tretiranja akcionara na različit način, jer je iznos dividende koji im pripada srazmeran broju akcija koje poseduju – navode u NIS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari