Ukupan obim investicija u Naftnu industriju Srbije do 2014. godine biće milijardu evra – izjavio je juče Jurij Masijanski, zamenik generalnog direktora NIS-a za razvoj biznisa i spoljne veze, na seminaru „2011. godina – tržište naftnih derivata u Srbiji“ u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, a uz podršku NIS-a.


On je naglasio da je kompanija preduzela sve neophodne pripreme za liberalizaciju tržišta naftnih derivata, koja će nastupiti 1. januara 2011. godine. Prema njegovim rečima, planirano je da modernizacija Rafinerije nafte Pančevo bude završena u drugoj polovini 2012. godine. Ove godine u modernizaciju te rafinerije uloženo je 120 miliona evra, dok je u remont investirano pet miliona evra.

Masijanski je naglasio da je Rafinerija nafte Pančevo počela sa proizvodnjom evro dizela 5 i evro premiuma BMB 95, a prestala je sa proizvodnjom olovnih motornih benzina. On je dodao da je u prvih devet meseci 2010. godine NIS ostvario čistu dobit od 2,7 milijardi dinara, što je 140 odsto više od ostvarenog u 2009. godini. Masijanski je istakao da ne očekuje da će liberalizacija tržišta dovesti do naglog pada maloprodajnih cena naftnih derivata, ali da su moguće promene u veleprodaji. NIS ne očekuje ni pad prometa i obima proizvodnje posle otvaranja tržišta naftnih derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari