Naftna industrija Srbije sklopila je sa naftnom kompanijom Ist vest petroleum korporejšn Memorandum o razumevanju za bušenje 12 bušotina na četiri bloka u Rumuniji.


EWP je prethodno potpisala sporazum o koncesiji sa rumunskom Nacionalnom agencijom za mineralne resurse za četiri „onšor“ istraživačka bloka. Nove naftne licence nalaze se u zapadnom regionu Rumunije, u bogatom Panonskim basenu. Blokovi obuhvataju područje od oko 1.000.000 jutara. Blokovi sa višenamenskim ciljevima za istraživanje leže u visoko produktivnom regionu zapadne Rumunije. Ta kompanija planira da fokusira svoja istraživanja na konvencionalne naftne i gasne potencijale, kao dodatak nekonvencionalnom potencijalu škriljčanog gasa. EWP i NIS planiraju opsežnu saradnju na istraživanju i proizvodnji nafte i gasa sa područja preko milion jutara u četiri oblasti koncesije. I konvencionalni i nekonvencionalni resursni potencijal je potvrđen na ovoj teritoriji, koja se nalazi u blizini mnogobrojnih naftnih i gasnih polja. Planirani zajednički radni program uključuje i dobijanje i obradu oko 900 kvadratnih kilometara 2-D i 600 kvadratnih kilometara 3-D seizmičkih podataka tokom prve dve godine rada. Novi seizmički podaci koristiće se za poboljšanje nivoa određenog broja perspektivnih konvencionalnih naftnih i gasnih žila koje su potvrđene na ovom području, da bi se dalje proučio nekonvencionalni škriljčani potencijal i odabrala mesta za bušenje. U skladu sa uslovima sporazuma EWP će zadržati 15 odsto realizovane kamate u toku Faze 1 (obavezna) i Faze 2 (opciona) istraživanja, kao i realizovanu kamatu na sva otkrića, sve do objave njihove komercijalnosti. EWP će zadržati 15 odsto udela u ukupnoj proizvodnji koja se realizuje sa četiri koncesije.

NIS je lider u istraživanjima u ovom sektoru Panonskog basena. Kompanija trenutno radi obimna istraživanja i proizvodnju u regionu Vojvodine u severnoj Srbiji. Očekuje se da će operativne mogućnosti kompanije i geološko poznavanje regiona značajno doprineti uspešnosti rumunskog programa istraživanja. Teritorija koja se rentira NIS-u podleže daljim dogovorima i odobrenjima od strane NAMR, što se očekuje ubrzo nakon što rumunska vlada ratifikuje Koncesije.

„Novi zajednički projekat razvoja blokova na teritoriji Rumunije, koji su sastavni deo projektnog portfolija kompanije, jedan je od niza koraka koje je kompanija NIS preduzela kako bi proširila svoje prisustvo izvan Srbije i realizovala strategiju transformacije kompanije u aktivnog regionalnog igrača na balkanskom energetskom tržištu. Aktivno učešće NIS-a u ovom projektu omogućiće nam da steknemo nova iskustva i da primenimo inovativne tehnologije za razradu kompleksnih rezervi. Prema našim proračunima, uspešni rezultati istraživanja omogućiće kompaniji da udvostruči svoje rezerve“, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Denis Sugaipov, prvi zamenik generalnog direktora NIS a.d. je izjavio: „Posao koji smo sklopili sa Ist vest petroleumom donosi nekoliko operativnih sinergija i za kompanije i za rumunski energetski sektor. Pre svega, NIS-ovo poznavanje geologije Panonskog basena i uspeh u progresiji rezervi i povećanju proizvodnje mogu se implementirati u oblasti istraživanja koja je veoma blizu regiona Severni Banat u Srbiji. Kao drugo, EWP može da doprinese svojim iskustvom u oblasti nekonvencionalnih rezervi iz Severne Amerike, gde su takvi projekti bili izuzetno zastupljeni tokom prethodne decenije. I konačno, rumunski energetski sektor čeka na inostrane investicije. Smanjenje trenda proizvodnje nafte i gasa u zemlji i nedostatak investicija u istraživanje, naročito u zapadnim delovima zemlje, pružaju nam priliku da promenimo ovakvu situaciju i da ponovimo priču o uspehu u Srbiji i u Rumuniji, omogućivši time otvaranje dodatnih radnih mesta, ali i Vladi da zaradi više novca od poreza. Nadam se da će ovaj posao doneti rezultate u bliskoj budućnosti i omogućiti održivi razvoj čitavog regiona“.

Greg Renvik, predsednik Ist vest je prokomentarisao: „Izrazito smo zadovoljni potpisivanjem Sporazuma o koncesiji sa Nacionalnom agencijom za mineralne resurse kao deo strategije Kompanije da stvori teritorije konvencionalnih i nekonvencionalnih resursa u istočnoj Evropi. Ovi blokovi imaju značajan naftni i gasni potencijal i obezbeđuju kompaniji značajnu ulaznu poziciju u zemlji koja je imala dugu i uspešnu istoriju u istraživanju i proizvodnji. Radujemo se početku radnog programa na blokovima, u saradnji sa rumunskim vlastima“. David Sido, predsednik Ist vest je rekao: „Ovi sporazumi su kulminacija više meseci napornog rada i sigurni smo da smo u Naftnoj industriji Srbije, ćerki kompaniji Gasprom njefta, našli ključnog i strateškog partnera, sa značajnim radnim iskustvom i onim neophodnim finansijskim i radnim mogućnostima koje se mogu primeniti na rumunske koncesije i vrlo brzo se mogu razviti sa razradom rumunskih koncesija.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari