Kompanija NIS će u saradnji sa „Gasprom energo holdingom“ naredne godine početi gradnju termoelektrane i toplane „Pančevo“, investiciju vrednu 170 miliona evra. Početkom godine počeće da rade još dve male elektrane NIS-a – na naftnim poljima Sirakovo i Velebit, ukupne snage 4,3 MW, a u rad će kasnije biti puštena i elektrana na gasnom polju Ostrovo, snage 4,5 MW.

 NIS planira da 2015. razvija trgovinu električnom energijom i u zemljama u okruženju, i u toku je dobijanje licenci za obavljanje ove delatnosti u NIS-ovim zavisnim društvima van Srbije. Takođe, početkom godine treba da počne maloprodaja komprimovanog gasa na benzinskoj stanici Novi Sad 10, saopštili su iz Naftne industrije Srbije.

U razvoj energetike NIS je ove godine uložio više od 10 miliona evra, a među ključnim projektima su proizvodnja i prodaja struje. Kompanija je pustila u rad četiri male elektrane koje proizvode struju iz gasa i sada ih ima sedam. NIS je električnu energiju takođe počeo i da prodaje i time je uz EPS postao jedini proizvođač u Srbiji koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari