“Niš, moj grad”: Vlast manipuliše brojem nezaposlenih, potrebne hitne mere za razvoj domaće privrede 1Foto "Niš, moj grad"

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da Grad hitno donese mere iz svoje nadležnosti kojima se podstiče razvoj domaće privrede.

„Zahtevam od nadležnih da hitno donesu mere kojima se podstiče razvoj domaće privrede. Bez jake domaće privrede nema ni napretka, a ni smanjenja nezaposlenosti“, kaže Stanković, inače odbornik u opozicionoj odborničkoj grupi “Niš, moj grad”.

On podseća da je nedavno svega 49 građana Niša dobilo odluke o dobijanju podsticajnih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa, za šta je Grad izdvojio 15 miliona dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje 14,5 miliona.

„Ovaj novac je nedovoljan za razvoj domaće privrede. Podaci govore da su u poslednje četiri godine domaće investicije pale za 50 odsto. Domaći investitori slabo ulažu jer se ne osećaju dovoljno sigurno. Srbija i Grad Niš ne ulažu u investicije koje stvaraju dodatnu vrednost”, kaže.

On ocenjuje da je veliki problem strukture privrede u Nišu nedovoljan broj dinamičnih preduzeća srednje veličine, koja će značajno doprineti razvitku privrede, već su resursi striktno koncentrisani kod malog broja velikih preduzeća.

Ova srednja preduzeća bi kroz udruživanje unutar istog sektora mogla da postanu produktivnija, da dobiju lakši pristup znanjima i inovacijama, finansijama i tržištima, predlaže on.

Stanković naglašava da vlast manipuliše brojem nezaposlenih u Nišu, koristeći okolnost da su mnogi otišli van zemlje da rade, a država promenila statistički kriterijum za evidentiranje nezaposlenih.

„Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je broj nezaposlenih u Nišu oko 20.000, a da ih je 2014. godine bilo oko 38.000. To je tačno, ali ne zato što su se ljudi zaposlili, već zato što su otišli van zemlje da rade, ili su zaboravili da se prijave na evidenciji službe za zapošljavanje”, kaže on.

On podseća da je država pre izvesnog vremena utvrdila da je dovoljno da građanin ima samo jedan radni dan u mesecu kako bi se evidentirao kao da je zaposlen.

“Sve to govori da vlast daje lažnu sliku o smanjenju broja nezaposlenih lica”, zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari