NIS od 2009. godine u ekološke projekte uložio 120 miliona evra 1Foto: Promo

Kompanija NIS je od 2009. godine u ekološke projekte uložila gotovo 120 miliona evra i spremna je da pruži pun doprinos zaustavljanju klimatskih promena, rekao je Mihail Rjazanov, HSE direktor NIS-a, zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine.

U intervjuu za Energiju Balkana povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji je obeležen 5. juna, Rjazanov je kazao da je reč o projektima koji nemaju efekte na finansije ili poslovanje kompanije, već im je jedini cilj bio unapređenje zaštite životne sredine. Pored toga, NIS je realizovao i brojne biznis projekte koji su značajno doprineli poboljšanju ekološke slike širom Srbije.

„Svaki projekat u proizvodnji razmatramo i kroz ekološke efekte. Jednostavno, unapređujući svoju proizvodnju mi napredujemo i u zaštiti životne sredine. Najbolji primer za to je projekat „Duboka prerada“, koji smo pustili u rad 2020. godine, a koji je vredan više od 300 miliona evra. Ulaganje u „Duboku preradu“ će, pored efekata na samu proizvodnju tečnih goriva, imati velike ekološke benefite kroz smanjenje emisija štetnih gasova. Sam prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora znači da će Rafinerija nafte Pančevo smanjiti emisiju sumpornih oksida za 98,8%, a biće smanjena i emisija praškastih materija za 52,8%, kao i azotnih oksida za 9,8%“, rekao je Rjazanov.

On je dodao da je „zelena energetika trend na svetskom nivou“ i da NIS prati te trendove.

„Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta poslovanja NIS-a. Kompanija je sada na prekretnici. Bez obzira što je biznis strategija NIS-a i ranije obuhvatala HSE, sada formulišemo jedan krovni dokument – Strategiju zaštite životne sredine, koja će biti deo biznis strategije NIS-a. U njoj će, praktično, biti postavljeni ciljevi u oblasti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ova strategija će definitivno uticati na naše poslovanje. U narednom periodu doći će do intenziviranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti, iz oblasti obnovljivih izvora energije, malih elektrana, utiskivanja CO2, razvoja pilot projekata – sve je to nova faza u razvoju NIS-a“, rekao je Rjazanov.

Prema njegovim rečima, osnovni ciljevi NIS-a u oblasti zaštite životne sredine usmereni su poštovanje svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, a posebno na očuvanje biodiverziteta u područjima u kojima kompanija posluje.

„NIS je realizovao niz projekata sa direktnim i indirektnim ekološkim efektom. Najznačajnija i najveća ulaganja su bila u Rafineriji nafte Pančevo, ali i u oblasti prometa, naftnih servisa… Srednjoročnim planom ulaganja, od 2021. do 2023. godine na nivou celog NIS-a planirana su ulaganja u iznosu od 1,5 miliona evra. Napominjem da su to ulaganja samo u projekte sa direktnim ekološkim efektom. Ulaganja u projekte koji se tako ne definišu, a značajno utiču na stanje životne sredine, značajno su veća“, zaključio je Rjazanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari