Niš: Prodavci sa Kvantaške pijace obustavili protest, gradonačelnica im obećala rigorozne kontrole vanpijačne prodaje 1Foto: Privatna arhiva

Dvadesetak prodavaca sa niške Kvantaške pijace, koji su protekle sedmice četiri puta na nekoliko časova blokirali put do Niške Banje nezadovoljni zbog nelegalne vanpijačne prodaje poloprivrednih proizvoda kod Velike pijace, zamrzli su protest jer im je gradonačelnica Niša obećala da će komunalni policajci i inspekcija rigorozno kotrolisati tu pijacu i tokom noći.

Prodavci sa Kvantaša su imali samo taj jedan zahtev da Komunalna milicija zaustavi nelegalnu prodaju u Ulici Đuke Dinić koja prolazi pored Velike pijace, nadomak Tvrđave u Nišu.

„Gradonačelnica nam je obećala rigorozne kontrole u narednih šest meseci i mi čekamo da vidimo da li će to dati rezultat. Ako ne bude zaustavljena nelegalna prodaja, opet ćemo blokirati ulice“, kaže Srđan Marinković, jedan od nezadovolnih prodavaca.

On upozorava da ne mogu normalno da rade zbog nelegalne konkurencije.

„Mi plaćamo godišnji zakup Javno-komunalnom preduzeću „Tržnica“ od 120.000 dinara, plus četiri odsto od vrednosti robe koju prodamo. Oni prodaju bez ikakvih taksi, naravno da je voće i povrće jefitinije kod njih, i naši kupci odlaze tamo da kupuju. To su vlasnici tezgi iz Niša, ali i svih manjih mesta u okolini. Od ovog posla izdržavamo porodice, a da bi smo mogli da radimo i da isplatimo gubitke mnogi od nas su podigli kredite. Nekad nas je bilo 50, a sad prodaje samo nas dvadesetak“, ističe Marinković.

On podseća da su do sada tražili pomoć od opštine Crveni krst na čijoj teritoriji je Velika pijaca, kao i od Komunalne policije i nadležnih inspekcija ali da su im svi rekli da nisu nadležni za rešavanje vanpijačne prodaje.

Gradonačelnica Niša poručila je prodavcima sa Kvantaša da će Grad sve da uradi da zaustavi nelegalnu prodaju kod Velike pijace, kako bi mogli da prežive.

Direktor „Tržnice“ Goran Đorđević kaže da ovo preduzeće godišnje gubi oko tri miliona dinara zbog vanpijačne prodaje.

„To je problem star više godina i decenija. Ulica Đuka Dinić noću  je bukvalno pretvorena u novu Kvantašku pijacu. Prodavci još u 22 časa parkiraju svoja vozila, a prodaja počinje u 3 i završava se u 7 časova. Baš tada nije bilo kontrole i oni su to koristili“, naglašava Đorđević.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Noćna prodaja

Taksista Dragan Ilić priča da je Ulica Đuka Dinić u Nišu svake noći pred zoru bukvalno zakrčena kombijima u kojima se prodaje voće i povrće.

„Stalno vozim kroz tu ulice mušterije koje stignu na Autobusku stanicu. Često moram mnogo da pazim da ne udarim nekoga jer je mrak, a ljudi po ulici koliko hoćeš. Ne možeš da prođeš od parkiranih vozila, a policije i komunalaca nigde nema. To su scene ko za neki film strave i užasa“, kaže taksista.

On dodaje da mu je neshvatljivo da Komunalna policija ne može da spreči tu nelegalnu prodaju kad „svakodnevno jure bakice koje van pijace prodaju po tri cveta“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari