“Vanpijačna prodaja nas je upropastila”: Prodavci na kvantašu u Nišu najavili štrajk glađu i blokadu ako se problem ne reši za deset dana 1Kvantaška pijaca: Foto JKP Tržnica Niš

Prodavci na kvantaškoj pijaci u Nišu, koja se inače nalazi na periferiji, najavili su da će za deset dana stupiti u štrajk glađu i blokirati put Niš-Pirot ukoliko nadležni do tada ne spreče kvantašku prodaju “na crno” na tvrđavskoj pijaci u centru grada, koja im uništava legalan posao i egzistenciju.

Oni su prethodno najavili da će štrajk glađu i blokadu ove saobraćajnice započeti danas, ali su ih odložili jer su prošlog petka, a nakon takve najave, kako kažu, komunalna milicija i inspekcija počeli da kontrolišu Veliku tvrđavsku pijacu i sprečavaju nelegalnu prodaju.

„Mi svako jutro idemo da ‘kontrolišemo’ šta se dešava na toj pijaci, a od petka smo videli da prodavaca ima, i da oni redovno doteruju robu, ali da je ne prodaju, zbog prisustva komunalne milicije i inspekcije. Kontrola jeste pooštrena, ali pratićemo da li će biti i suzbijena“, kaže za Danas Petar Jovanović, koji 20 godina zarađuje za život prodajom na kvantaškoj pijaci.

On kaže da nelegalna prodaja na tvrđavskoj pijaci, koja je mešovita, odnosno na kojoj se prodaju i namirnice i roba, postoji godinama.

Prodavci sa kvantaša su zbog toga i sredinom prošle godine štrajkovali i blokirali saobraćaj, pa su nadležni oštro regovali, i „ulice tri meseca bile čiste“, ali su se nelegalni prodavci nakon toga vratili.

Prema njegovim rečima, dok na tvrđavskoj pijaci nije bilo vanpijačne prodaje, na kvantašu je bilo kupaca.

„Tvrđavska pijaca je upropastila kvantašku. Na kvantaš mušterije jako retko dolaze, ne možemo ništa da zaradimo. Jedino rešenje je da se u potpunosti ukine vanpijačna prodaja voća i povrća na tvrđavskoj pijaci i da takvi prodavci dođu na kvantaš. Znamo da će to ići teško jer su ljudi navikli da kupuju na toj pijaci, koja im je blizu, ali to mora da se iskoreni. Uostalom, svuda po svetu kvantaške pijace su na periferiji“, kaže Jovanović.

On ocenjuje da je besmislena ideja iz Grada da se prodavci sa kvantaša koji to žele presele na parking na lokaciji Rovče kod Tvrđave, u centru grada, jer na toj lokaciji “nema ni elementarnih uslova” za ovu vrstu prodaje.

Kaže da prodavci sa kvantaške pijace ne veruju ni u najave da će ona biti preseljena u bolji prostor, kod Kazneno-popravnog zavoda, jer ih slušaju već 15 godina, bez rezultata.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nedavno je kazala da će svi zakupci na kvantašu moći besplatno da se parkiraju i prodaju robu i na parkingu kod Rovčeta u Tvrđavi.

Ona je rekla da su dva predstavnika prodavaca sa kvantaša razgovarala sa njom, njenim saradnicima i direktorom JKP Tržnica, te da su se složili sa ovakvim predlogom, ali da su se onda pojavila drugačija mišljenja.

“Menjamo određene odluke koje se tiču zona gde jedno dostavno vozilo može da se kreće, a naravno vrlo brzo ćemo otvoriti i parking Rovčeta, dok se Rovče ne preuredi za ono za šta je namenjeno. Svi sa kvantaške pijace koji su tamo zakupili tezge, ali i oni koji tamo nemaju zakup, moći će da prodaju na Rovčetu”, rekla je Sotirovski.

Grad Niš, inače, već godinama ima nejasne, pa i kontradiktorne planove o lokacijama za kvantašku i mešovite pijace.

Uprkos gradskom “opredeljenju”- koje zvaničnici ponavljaju godinama, da se zidine Niške tvrđave, značajnog istorijskog spomenika i jednog od simbola Niša, rasčiste od pijaca, koje je zakljanjaju i ruže, sada se predlaže i dolazak “kvantaša”, a tezge i prodavci sa velike tvrđavske pijace još uvek su tu.

 

Predsednik opštine: Inspekcijska kontrola nije pojačana, uobičajena je

„ Ovih dana ne postoje nikakve posebno pojačane kontrole na tvrđavskoj pijaci. Naše, opštinske inspekcije redovno kontrolišu vanpijačnu prodaju na ovoj pijaci, i dovoženje robe vozilima, i to čine i danju i noću. One i kažnjavaju one koje prkrše zakon i lokalne odluke, i to se stalno radi”, kaže za Danas Miroslav Milutinović, predsednik gradske opštine Crveni Krst, na čijoj je teritoriji velika tvrđavska pijaca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari