Zašto je užička pijaca danas prazna i da li isti zakoni važe za Beograd i ostatak Srbije 1Foto: Ana Milošević/Danas

Prodavci na užičkoj Zelenoj pijaci od jutros su u štrajku jer, kako kažu, nadležni su im juče rekli da od danas moraju imati fiskalne kase. Zbog toga postavljaju pitanje da li isti zakoni važe za Beograd i za ostatak Srbije.

Kupce, kojih je u poslednje vreme i inače malo na užičkoj Zelenoj pijaci, jutros su sačekale prazne tezge. Neki su bili iznenađeni, dok jedna Užičanka, koja tu redovno kupuje, kaže da je već juče “bilo šuškanja o štrajku prodavaca”.

Grupa njih, u ranim jutarnjim satima se ipak okupila na pijaci, ali su se zbog hladnoće sklonili u lokalnu kafanu u blizini, jer kako kažu – nemaju nameru da otvaraju tezge do daljeg.

Iako u bučnoj raspravi šta treba preduzeti, nijedan od njih nije bio raspoložen da njegova fotografija, ime i prezime budu objavljeni.

Zašto je užička pijaca danas prazna i da li isti zakoni važe za Beograd i ostatak Srbije 2
Foto: Ana Milošević/Danas

„Juče nam je Marijana Milosavljević, koja rukovodi pijacom rekla da od danas svi moramo imati fiskalne kase. Kad smo pitali zašto je tako, zašto u Beogradu pijačni prodavci nemaju kase, odgovorila nam je da nju Beograd ne interesuje i da ono što danas ne prodamo, što se nje tiče – bacimo”, kaže jedan od prodavaca.

Njegove kolege dodaju da ih je posebno naljutilo to što je na nivou cele države doneta odluka da se fiskalne kase na pijace neće uvoditi do 1. januara 2024. godine.

“Valjda isti zakoni važe za Beograd i za ostatak Srbije”, ističe jedan od prodavaca koji svoju robu na užičkoj pijaci, kako kaže, nudi već decenijama.

Zašto je užička pijaca danas prazna i da li isti zakoni važe za Beograd i ostatak Srbije 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Dodaju da im je zaprećeno da če im tezge biti oduzete, a ugovori sa njima raskinuti, ukoliko se ne budu ponašali u skladu sa onim što im je rečeno.

Napominju i da je ovo samo jedan u nizu problema sa kojima su suočeni, jer su posle višemesečnog kašnjenja rekonstrukcije pijace već u gubitku.

Oni se žale da su se posle rekonstrukcije vratili u lošije uslove, pokazuju fotografije na kojima se vidi da su im tezge prethodnih dana bile pod snegom, da se smrzavaju i oni i roba, više nego pre radova koji je trebalo da poboljšaju uslove njihovog rada.

Zašto je užička pijaca danas prazna i da li isti zakoni važe za Beograd i ostatak Srbije 4
Prodavci pokazuju fotografije tezgi pod snegom/Foto: Ana Milošević/Danas

„Prvo ćemo da idemo kod direktorke, pa kod gradonačelnice, sve redom. Tezge otvarati nećemo. Znamo da time gubimo, ali nemamo izbora“, objašnjavaju.

Sa druge strane, Marijana Milosavljević, rukovodilac RJ Pijac pri užičkom “Bioktošu” odbacuje tvrdnje prodavaca kao netačne.

“To nije tačno, nisam im rekla da od danas moraju imati fiskalne kase”, kaže Milosavljević  i ističe da je prodavcima samo rekla ono što i inače predviđaju zakoni i pravilnici.

Napominje da ih je informisala „savetodavno i dobronamerno“.

“Nama se najavila Tržišna inspekcija, a mi smo o tome informisali zakupce. Oni su poljorivredni proizvođači ili preduzetnici registrovani u APR-u. Poljoprivredni proizvođač prodaje svoju robu, a oni koji prodaju i robu iz uvoza – banane, pomorandže i slično moraju biti registrovan, što sa sobom povlači obavezu fiskalne kase“, kaže za Danas Milosavljević.

Ona dodaje da se inspekcijski nadzor odnosi i na „Bioktoš“, kome bi takođe sledila kazna u slučaju nepoštovanja zakona.

„Ovde problem imaju oni koji ne mogu da prodaju robu kao proizvođači, ali žao mi je, zakon tako nalaže. Upozoreni su da moraju biti registrovani, da bi mogli da nastave sa radom. To je naglašeno u svakom obaveštenju o zakupu tezgi“, ističe Milosavljević.

Zašto je užička pijaca danas prazna i da li isti zakoni važe za Beograd i ostatak Srbije 5
Foto: Ana Milošević/Danas

Žalbe prodavaca na rad u prostoru koji nije rekonstruisan u skladu sa njihovim potrebama, nije želela da komentariše, jer “postoji projekat po kome je to rađeno i nije kompetentna da govori na tu temu, ali sugesije su dobrodošle”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari