Na sabirnoj gasnoj stanici Banatski Dvor juče je svečano pušteno u rad gasno polje Torda Plitko. Blok „Istraživanje i proizvodnja“ Naftne industrije Srbije pustilo je u proizvodnju dve bušotine na novom gasnom polju koje će dnevno proizvoditi do 80.000 kubnih metara gasa. Planom proizvodnje za 2011. na gasnom polju Torda Plitko predviđena je proizvodnja od preko 30 miliona kubnih metara gasa.


Istražnu bušotinu „TDP-1“ koja se nalazi u Srednjem Banatu i udaljena je oko pet kilometara od Banatskog Dvora NIS je izbušio u februaru prošle godine, kada je započeo istraživanje i ustanovio postojanje metanskog gasa visokog kvaliteta. U septembru prošle godine u blizini prve izbušena je i druga bušotina „TDP-2“ koja je imala za cilj povećanje rezervi i proizvodnje gasa, kao i utvrđivanje granica polja Torda Plitko. Nakon procesa istraživanja obe bušotine su povezane zajedničkim gasovodom do sabirne gasne stanice Banatski Dvor dužine oko osam kilometara. Radove na gasnom polju Torda Plitko zajedno su izveli u okviru NIS-a blok Istraživanje i proizvodnja i blok Servisi. Investicija je vredna oko 150 miliona dinara.

Prema rečima Kirila Kravčenka, generalnog direktora Naftne industrije Srbije, ta kompanija je u 2010. ostvarila najveću proizvodnju nafte i gasa u poslednjih deset godina.

– Po uspešnim rezultatima proizvodnje u odnosu na biznis plan prethodna godina spada u red najboljih od početka eksploatacije nafte i gasa. Proizvodnja nafte u 2010. iznosila je 1,25 miliona uslovnih tona što predstavlja rast od više od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Do rasta proizvodnje i rezervi nafte i gasa došlo je pre svega zahvaljujući razvoju projekta Gasni biznis, optimizaciji proizvodnje, primeni novih tehnologija, razradnom i istražnom bušenju, kao i efikasnijem i produktivnijem radu svih pogona u blokovima Istraživanje i proizvodnja i Servisi – istakao je Kravčenko. Strateški plan razvoja kompanije predviđa stalni rast proizvodnje nafte i gasa, koja bi 2020. godine trebalo da iznosi oko 4,7 miliona tona u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari