Nisan i Honda najavili saradnju na razvoju električnih vozila i auto-inteligentne tehnologije 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kompanije Nisan i Honda najavile su danas da će sarađivati na razvoju električnih vozila i auto-inteligentne tehnologije, sektora u kojima su japanski proizvođači automobila do sada zaostajali, prenosi Asošijeted pres.

Izvršni direktori kompanija pojavili su se zajedno na konferenciji za novinare u Tokiju kako bi najavili da će drugi i treći najveći proizvođači automobila u Japanu razmotriti mogućnost saradnje.

Detalji neobavezujućeg sporazuma se još razrađuju, saopštile su obe strane, a rukovodioci su objasnili da će kompanije zajedno razvijati osnovne tehnologije, ali njihovi proizvodi biće različiti.

Izvršni direktor Nisana Makoto Ušida naglasio je da je brzina ključna za kompanije u razvoju tehnoloških rešenja.

Nemamo vremena. Značajno je da smo postigli ovaj sporazum sa obostranim razumevanju da se dve kompanije suočavaju sa zajedničkim izazovima.

Predsednik Honde Tošihiro Mibe rekao je da kompanije dele zajedničke vrednosti i da bi mogle da stvore sinergiju u suočavanju sa svojim rivalima.

Asošijeted pres podseća da se svetski proizvođači automobila ubrzano kreću se ka električnim vozilima, fokusirajući se na baterije umesto na gasne motore, jer raste zabrinutost oko emisija ugljen-dioksida i klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari