Sindikati fabrika Zastava oružje, Prvi partizan iz Užica, Sloboda iz Čačka, Krušik iz Valjeva, „Milan Blagojević“ iz Lučana, te Prva iskra iz Bariča, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS), prosledili su krajem minule sedmice najavljeni zahtev Vladi Srbiji da se zaposlenima u tim preduzećima zarade vrate na nivo pre prošlogodišnjeg smanjenja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U Sindikatu Zastave oružja tvrde da su plate prošle godine smanjene nelegalno, te da je tom merom obuhvaćeno između 70 i 80 odsto srpskih oružara. Radnici u vojnoj industriji lane su, pojašnjavaju u Zastavi, odlukom Vlade svrstani u kategoriju zaposlenih u javnim preduzećima, iako prvi pune, a drugi, donekle uslovno rečeno, prazne državni budžet.

Radnici u vojnoj industriji, koja je među vodećim neto izvoznicima u zemlji, plasmanom svojih proizvoda na tržištima širom sveta značajno doprinose i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita Srbije, zbog čega tvrde da ne mogu da budu tretirani kao zaposleni u javnim preduzećima, koja najvećim delom proizvode gubitke, a koji se pokrivaju iz budžeta, to jest novcem svih građana Srbije.

U Sindikatu Zastave oružja ističu da su radnici te i ostalih vojnih fabrika nezadovoljni, jer su im već umanjene plate, s obzirom na stalni rast cena osnovnih životnih potrepština i troškova života. Istovremeno, od najviših zvaničnika Vlade svakodnevno se čuje kako će pojedinim kategorijama stanovništva i zaposlenih u javnom sektoru prinadležnosti da porastu, i to toliko da „nikad veća primanja nisu imali“.

Oružari, tvrde sindikalci, nemaju ništa protiv toga. Naprotiv. Pitaju se, međutim, gde su u svemu tome radnici vojne industrije koji su, samo kroz smanjenje plata, do sada, u državni budžet, prema sindikalnoj proceni, uneli 200 miliona dinara, s time što punjenju državne kase neuporedivo više doprinose plasmanom vojnog i lovačko-sportskog oružja, te municije i baruta, u ukupnoj vrednosti većoj od 200 miliona dolara godišnje.

– Naš zahtev Vladi nije vremenski oročen, što ne znači da ćemo na odgovor nadležnih da čekamo večno. Novi sastanak rukovodstava sindikata u preduzećima OIS zakazan je za narednu sedmicu, i na njemu ćemo ponovo razgovarati o materijalnom položaju zaposlenih u našim fabrikama i zahtevu da im se zarade vrate na nivo pre prošlogodišnjeg nezakonitog umanjenja – poručuju iz Sindikata Zastave oružja.

I dalje bez investicija

Uprkos najavama ministra odbrane Bratislava Gašića da će država, koja je vlasnik preduzeća OIS, u njihovu modernizaciju, tokom ove godine, da investira ukupno 60 miliona evra, u vojne fabrike do sada, tvrde u sindikatima, nije uloženo ništa. U domaćoj vojnoj industriji i dalje se, najvećim delom, radi na decenijama staroj opremi i mašinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari