Nova ministarka energetike Đedović : Bez povećanja cena struje i gasa 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade na to da “prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju”.

– Fokusiraću se i na to da imamo kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima – istakla je ministarka Đedović.

Prema njenim rečima, grejna sezona je pomerena jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli, toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.

Đedović kaže da je Termoelektrana “Nikola Tesla” u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.

– Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas – istakla je ministarka energetike.

Ministarka Đedović je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, te da država subvecioniše i jedno i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari