Nova: Odlaže se početak grejne sezone za 1. novembar 1Foto: Miroslav Dragojević

Iako bi grejna sezona trebalo zvanično da počne 15. oktobra, prema saznanjima Nova.rs gotovo je izvesno da će biti pomerena za novembar. Ukoliko se ostane pri toj odluci, to znači da tople radijatore građani mogu da očekuju najranije tek od 1. novembra, navodi ovaj portal.

Kako „Nova“ nezvanično saznaje, informaciju o odlaganju grejne sezone trebalo bi da saopšti predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić, i to već u narednim danima.

Na ovaj način, vlast pokušava da uštedi energente koji se kupuju po astronomsko visokim cenama na tržištu, a kojih uz to i nema dovoljno.

„Svi gledaju u nebo i prate vremensku prognozu i temeperature koje se očekuju. Ide im za sada na ruku vreme jer će u naredne dve nedelje biti temperature oko 20 stepeni celzijusa. Zato se i ide na to da se iskoriste takve vremenske prilike, i toplane krenu sa radom dve nedelje kasnije“, objašnjava izvor Nove.

Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom utvrđeno je da tople probe počinju 1. oktobra i da traju do 10. oktobra. Pet dana kasnije, 15. oktobra, zvanično počinje grejna sezona.

Grejna sezona prema važećim propisima počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja domovi se će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod (RMHZ) prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepena celzijusa ili nižu, navodi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari