Nova.rs: U vlasništvu Ostoje Mijailovića 25 firmi, mnoge dobijaju milionske poslove od države 1Ostoja Mijailović. Foto: Kopaonik biznis forum

Ostoja Mijailović, funkcioner SNS, predsednik KK Partizan i biznismen, direktno ili indirektno je vlasnik čak 25 firmi, a od tog broja najmanje osam dobija milionske poslove od države, piše Nova.rs.

Jedna kompanija u vlasništvu Mijailovića nabavljala je vozila za Državnu lutriju Srbije za nagradnu igru, EMS i Parking servis, više njegovih firmi održava i servisira vozila za MUP, a možda i najbolje posluje njegova osiguravajuća kuća kojoj je samo u poslednjih godinu dana dodeljeno oko 120 ugovora, piše Nova.rs. Mijailović za portal navodi da „u očima nekoga ko nije dobronameran, uvek će nešto smetati“, te da „sklapanje poslova u Republici Srbiji, gde se zakoni poštuju, nema veze sa partijskom pripadnošću“.

Ostoja Mijailović je “tihi” funkcioner SNS.

Iako je član Glavnog odbora te stranke, u javnosti je poznatiji kao predsednik KK Partizan i biznismen. Prema istraživanju “Nove”, vlasnik i suvlasnik je ukupno 25 preduzeća u Srbiji, među kojima je verovatno javnosti najpoznatija kompanija “British Motors”.

Upravo od ove firme je beogradsko javno preduzeće Parking servis kupilo specijalno opremljena vozila marke “Range Rover”, poznato kao “Oko sokolovo”. Kako je pisala Nova.rs, nabavka ovih džipova bila je problematična i zbog toga što se, prema konkursnoj dokumentaciji, nedvosmisleno moglo zaključiti da je uslove na tom tenderu mogla da ispuni jedino firma “British motors”, koja je u vlasništvu Mijailovića.

I nije ovo jedina nabavka javnih preduzeća i velikih državnih kompanija od kompanije ovog funkcionera SNS. Tako je, prema okvirnom sporazumu, Državna lutrija Srbije u avgustu 2023. nabavila više putničkih vozila SUV upravo od Mijailovićeve kompanije i to po ceni od ukupno 42 miliona dinara ili oko 350.000 erva i to za potrebe igara na sreću.

Prethodno je Lutrija nabavila još pet vozila od iste kompanije i to za ukupno 29.131.956 dinara ili oko 250.000 evra.

Namena je bila ista.

Sve firme Ostoje Mijailovića

Nova.rs navodi da je pretragov utvrđeno da je Mijailović vlasnik ili suvlasnik 25 firmi, a to su: “British motors”, “Bavaria Motorrad”, “Fleet management team”, “Trio motors”, “BM Montenegro”, “Mops Invest Bavaria Motorrad”, CVS Services, “British motors service” “Led pay”, “Ada motors”, “Vorex inženjering”, “Obliquatum”, “Auto centar Res Rota”, “Ardent grupa”, “Adeo 037”, “Auto vision”, “CVS guma centar”, “Lux invest internacional”, “Adria coop”, “OM Automotive”, “Auto stakla CVS NBG”, “Crossroad Adria”, “TTG Automotive”, “OMR Premium Yachting”, “Globos osiguranje”.

British Motors u više navrata dobio je posao i od Elektromreže Srbije.

Za tu državnu kompaniju, piše portal, u dva navrata nabavio je terenska vozila srednje i više klase i lako teretno vozilo – jednom je ugovor bio vredan 12,5 miliona dinara ili oko 105.000 evra, a drugi put za 40,7 miliona dinara ili za oko 350.000 evra.

U nabavku od Mijailovićeve firme uključio se i Parking servis Niš, koje je za 9,3 miliona dinara (oko 80.000 evra) nabavilo vozila za sistem za kontrolu i naplatu parkiranja putem mobilnog video nadzora.

British Motors inače održava pojedina vozila za MUP, kao i za Parking servis u Nišu.

Za godinu dana 120 ugovora

Najviše ugovora sa javnim preduzećima, domovima zdravlja, školama i gradovima čini se ima Globos osiguranje, još jedna firma u kojoj udeo od 70 odsto ima British motors, odnosno Ostoja Mijailović.

Istraživanje “Nove” je pokazalo da je za godinu dana ovoj osiguravajućoj kući dodeljeno oko 120 ugovora, a samo u 2024. ukupno 23.

Mijailoviću su tako preko ove firme dodeljivani ugovori za osiguranje automobila, imovine, zaposlenih, kasko osiguranje… Primera radi, više domova zdravlja i pojedina javna komunalna preduzeća su osiguravali zaposlene, Institut za ratarstvo i povrtarstvo vozila, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” i đake i zaposlene, ali i objekte i opremu.

Vrednost ugovora je različita i kreću se od nekoliko stotina hiljada dinara do blizu šest miliona.

Mijailović: Nema sukoba interesa

Upitan da li dodela svih ovih poslova ima veze sa tim što je funkcioner SNS, Ostoja Mijailović navodi za “Novu” da su svioni sklopljeni i odvijaju se u skladu sa zakonom, te da je njegova stranačka pripadnost “tema koju jedan deo javnosti koristi isključivo sa ciljem da diskredituje rezultate koje postižemo ili mene lično”.

„Da li je sve u skladu sa propisima, lako je proverljivo. Pored toga, podaci pokazuju suprotno od vašeg opšteg utiska. Globos osiguranje u ukupnoj premiji poseduje oko dva odsto državne premije, dok istovremeno postoje osiguranja na tržištu koja imaju preko 50 odsto državne premije. British Motors, koji je uvoznik za Jaguar i Land Rover vozila, je za osam godina prodao državnim preduzećima jedan odsto ukupno prodatih vozila. Na našem tržištu postoje kompanije koje prodaju više od 50 odsto od ukupno prodatih automobila državi. U očima nekoga ko nije dobronameran, uvek će nešto smetati, ali sklapanje poslova u Republici Srbiji, gde se zakoni poštuju, nema veze sa partijskom pripadnošću”, kaže Mijailović.

Na pitanje da li ovde ima sukoba interesa, on odgovara:

“Ne postoji sukob interesa. Da postoji, zakonski ne bi bilo moguće da poslovi budu sklopljeni”.

Ceo tekst pročitajte na portalu Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari