Nova toplana u Majdanpeku - umesto mazuta, drvna sečka 1Toplana Majdanpek; Foto: JBK

Od ove grejne sezone Majdanpečani će se grejati umesto na mazut, na drvnu sečku. Nadležni kažu da će to biti energetski efikasnije, ekološki prihvatljivije i ekonomski povoljnije, navodeći da će ubuduće radijatori u stanovima i poslovnom prostoru biti topli 24 sata, a cena grejanja ostaće nepromenjena.

Nova toplana u Majdanpeku rađena je sredstvima Kancelarije za javna ulaganja koja je za ove namene izdvojila preko četiri miliona evra. Kao energent koristeći drvnu sečku, umesto mazuta.  U opštinskom preduzeću zaduženom za proizvodnju i isporuku toplotne energije, Toplani, kažu da su spremno dočekuju predstojeću grejnu sezonu.

Rade se hladne probe, uskoro se očekuje isporuka energenta pa će onda startovati i sa toplim probama. Dani pre početak sezone grejanja koriste se za sanaciju kritičnih tačaka na toplovodu. Kažu takođe da su radnici obučeni i pripremljeni za rad u novom postrojenju i da je, što se njih tiče, sve spremno za početak nove grejne sezone.

Iz stare toplane zadržan je manji kotao na mazut koji će biti korišećn u pikovima odnosno kada temperatura bude bila niža od one na koju je programiran kotao na drvnu sečku.

Na sistem daljinskog grejanja priključeno je oko 80 odsto stambenog i poslovnog prostora u Majdanpeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari