Novaković: Rebalans budžeta Vojvodine je uvod u propast 1Borislav Novaković Foto: N1

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković je danas ocenio da predloženi rebalans budžeta Vojvodine, kojim su najviše umanjena sredstva za poljoprivredu, predstavlja put u „ogromne probleme“.

Pokrajinski parlament danas razmatra rebalans budžeta, kojim je predviđeno smanjenje za oko 4,2 milijarde dinara.

„Rebalans budžeta je uvod u propast: Uvodi nas u spiralu bankrota, jer je očito da postoji ogroman jaz između onoga što su potrebe građana Vojvodine i sredstava kojima se te potrebe zadovoljavaju“, rekao je Novaković novinarima u Skupštini Vojvodine.

Objaasnio je da „ne postoji ozbiljan ekonomista koji će reći da u naredne tri godine može da se stabilizuje ekonomska situacija, po osnovu poreza na dobit i poreza na zarade, kao dva najvažnija punioca budžeta“.

Ocenio je da Srbiju u naredne tri godine očekuje „ekonomski slom i veliki broj nezaposlenih“.

„Procena je da u ovom momentu imamo oko 130.000 ljudi koji su na prinudnom odmoru, a da će taj broj, usled ekonomskog sloma u svetu, do septembra biti povećan za 90.000“, naveo je on.

„Ako broj zaposlenih opada, smanjivaće se i broj glavnih ‘punilaca’ budžeta, te nije normalno da očekujemo stabilizaciju za tri godine. Ako pametno budemo postupali, što sada nije slučaj, očekivano je da ekonomija tek u petoj godini počne da pokazuje bolje rezultate“, procenio je Novaković.

Ocenio je da pokrajinska vlast „pravi ogromne probleme svim građanima Vojvodine i Srbije“.

Podsetio je da je u poslednjih 20 godina najviše izvoza bilo iz poljoprivrede, od čega dve trećine iz Vojvodine, i naveo da „time što je poljoprivreda ‘zakinuta’ za bezmalo 900 miliona, time što za ruralni razvoj nema ranije opredeljenih 588 miliona, Srbija i Vojvodina seku granu na kojoj sede što je poražavajuće“, naveo je potpredsednik Narodne stranke.

Na sudu će odgovarati svi koji su hapsili novinarku

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković je danas novinarima u Skupštini Vojvodine da želi da po promeni vlasti „sudski budu procesuirani svi koji su hapsili“ novinarku Anu Lalić jer je pisala o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

Novaković je rekao da je to bio „pokušaj da se zaplaši i ponizi novinarska struka“ i da je „jasno da je neko iz politike dao signal za hapšenje“ Ane Lalić.

„Nećemo dozvoliti da ova stvar bude zataškana, baš kao što nećemo dozvoliti da smrt zubara Stanislava Ostojića ostane zataškana“, naglasio je Novaković i ocenio da je „ton kojim se o ovom slučaju javnosti obratio pokrajinski sekretar Zoran Gojković, bio nečastan, neljudski i necivilizovan“.

Na pitanje da li pretpostavlja ko je „dao signal za hapšenje“ novinarke, Novaković je odgovorio da nema konkretne dokaze, ali da je „više nego očigledno da je signal došao iz Novog Sada, a da je odobrenje dobijeno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bez čijeg se odobrenja takve stvari ne rade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari