Kako će funkcionisati nove studentske kartice, i po čemu se razlikuju od starih? 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Od prvog januara naredne godine, svi studenti u Srbiji moći će da preuzmu novu studentsku karticu za popuste, koja će biti ujedno i platna kartica čije održavanje neće uzrokovati troškove.

Na njih će studenti moći da uplaćuju novac ili da im na istu bude prebačen, i da ih koriste za sve vrste plaćanja. Osim toga, ona će biti identifikaciona, jer će svaki student imati svoj broj.

Takođe, kartice će moći da dobiju i budžetski i samofinansirajući studenti, ali se mogu prijaviti i studenti master i doktorskih studija.

Osim toga, biće uključeni i studenti visokih škola, ali i oni koji pohađaju privatni fakultet, bez obzira što nemaju pravo na dom i na menzu.

Nova kartica nastala je iz inicijative mladih iz Skonus-a, u saradnji sa studentskim parlamentima univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici i Centrom za edukaciju i razvoj omladine Beograda.

Kada je reč o konkretnim popustima koje će studentska kartica obezbediti, na internetu još uvek ne postoji spisak mesta i iznosa popusta, ali se u narednom periodu očekuje aktiviranje portala, na kom će sve informacije o benefitima biti dostupne.

Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije „Skonus“, kaže za Danas da će se nova kartica razlikovati od stare prema više kriterijuma, a među ključne spada povezivanje studenata sa sistemima stipendija, kredita i zdravstvenih ustanova.

„Pre svega kartica je besplatna i njeno održavanje će biti besplatno, za razliku od postojeće koja se naplaćuje. Studenti će imati otvoren račun u banci sa besplatnim održavanjem računa. Osim toga, ona će biti dostupna svima, pa će tako studenti državnih, privatnih univerziteta i visokih skola moći da je imaju. Sadašnju karticu koristi oko 40.000 studenata, dok u Srbiji studira oko 240.000 studenata. Ideja je da kartica obuhvati ceo proces života studenata i nastave u narednom periodu, i da im apsolutno olakša sistem obrazovanja. Plan je da kartica bude uvezana sa sistemom stipendija, studentskih kredita, studentskom poliklinikom i krajnji cilj – sa Elektronskim indeksom“, pojašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, kada kreće prijava za dobijanje kartica, još uvek nije poznato, a kada je reč o popustima, oni će se stalno ažurirati na portalu koji će u narednom periodu biti formiran. Osim o mestima na kojima se mogu ostvariti popusti, putem portala studenti će biti obavešteni o aktuelnostima koje ih se tiču, a koja su vezana za Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine.

„Smatramo da će kartice dosta pomoći studentima u svakodnevnom životu i studiranju, jer ce konačno imati popuste u Srbiji u velikom broju objekata. Ovo je najveći zahtev studenata nakon istraživanja „Privreda i mladi“, koje smo sproveli na uzorku od 9.000 mladih“, napominje Smiljanić.

Uprkos tome što nije objavljeno kada će studenti moći da se prijave za svoju karticu, njih će, nakon izrade, moći da preuzmu u objektima Poštanske štedionice, gde će im biti otvoren tekući račun.

Na pitanja Danasa da li će kartice važiti do završetka studija, ili će biti obnavljajuće, kao i da li će se obnova plaćati, još uvek nismo dobili odgovore.

S obzirom na to da su, kako je ranije rekla predsednica Skonus-a, na zahtev za izradu novih kartica pozitivno odgovorili Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, Danas je uputio pitanja na ove dve adrese, ali odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari