Nove žrtve energetske krize: Najskuplja ulica na svetu i skijalište ostaju u mraku 1Foto: Shutterstock/ IR Stone

Energetska kriza je upravo dobila još jednu žrtvu – ove godine će ugasiti ili bar ugasiti prazničnu rasvetu u mnogim evropskim gradovima koji su prinuđeni da učine sve da smanje enormne troškove. London, Dablin, Lisabon, Stokholm i Zagreb samo su neki od gradova koji će skratiti vreme tokom kojeg će njihovi stanovnici i turisti moći da uživaju u osvetljenim prazničnim ukrasima na trgovima i ulicama.

Očekivano, maloprodavci su ogorčeni i procenjuju da će delimično gašenje ili zatamnjenje prazničnog sjaja dodatno zatvoriti novčanike potrošača koji su već pritisnuti poskupljenjem života. Malo je verovatno da će pustiti kočnicu i neracionalno trošiti čak i u ovo doba godine kada su mnogi tome skloniji, prenosi Jutarnji.hr.

Kako piše Blumberg, ove godine će se uštedeti čak i u Banhofštrase, glavnoj trgovačkoj ulici u Cirihu i jednoj od najskupljih u Evropi, gde svake godine sija osvetljenje „Lusi“, ispunjavajući noćno nebo dijamantima. Ove godine će Lusi osvetljavati samo prodavnice Louis Vuitton i Gucci dijamantima pet sati svake večeri, otprilike upola manje od uobičajenog trajanja.

Jedna od najpoznatijih trgovačkih ulica na svetu, londonska Oksford strit će ove godine zasijati sa dve trećine manje potrošnje električne energije, jer će svetleti samo osam sati dnevno uz prelazak na LED osvetljenje. Prioritet je, kažu organizatori, postizanje balansa između odgovornog ponašanja u pogledu potrošnje električne energije i briljantnog korisničkog iskustva.

U Frankfurtu, kako prenosi Blumberg, ne samo da će štedeti na prazničnoj rasveti, već su potpuno ukinuli grejanje toaleta na čuvenoj gradskoj božićnoj pijaci na Trgu Remer. To će, strahuju trgovci, dovesti do toga da bar deo posetilaca ove godine u potpunosti zaobiđe sajam. Što se Zagreba tiče, ove godine će se božićna rasvjeta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije uz korištenje LED rasvjete, neće se kupovati novi ukrasi, niti će se dodavati nove lokacije za ukrašavanje.

Prodavci, s druge strane, očekuju da će ih kupci ipak nagraditi u odlukama o uštedi energije umesto da se odluče na rasipništvo sa skupim blistavim prozorima kao prethodnih godina, ne mareći što smo usred svetske energetske krize. Kritičari uštede na prazničnoj rasveti, pak, tvrde da je više reč o simboličnim potezima jer same uštede nisu značajne. Gradonačelnica Pariza An Idalgo predložila je da se svake noći gasi svetla na Ajfelovoj kuli sat ranije, iako noćno osvetljenje čini samo 4 odsto ukupne potrošnje električne energije najpoznatijeg tornja. Međutim, neki gradovi nisu ni imali izbora u svojim odlukama o štednji. Poljski Vroclav odlučio je da osvetli samo glavni gradski trg. Ovaj dobavljač energije je nedavno najavio povećanje cene od 500 odsto za sledeću godinu, tako da će njihov godišnji račun porasti šest puta na 87 miliona dolara.

Čak i gradovi u kojima cene energije nisu naglo porasle odlučili su da je vreme za uštedu. Livinjo, jedno od najpopularnijih skijališta u italijanskim Alpima, potpuno će ugasiti prazničnu rasvetu i donirati ušteđenih 50.000 evra porodicama kojima je to najpotrebnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari