Novi kontrolni toranj na aerodromu 1Foto: beg.aero

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin saopštio je danas da je kolegijum SMATSA usvojio detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu, visine 75 metara.

Izgradnjom novog tornja SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma „Nikola Tesla“, jer će novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara, navodi se u pisanoj izjavi Rovčanina.

Svi detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna sledeće godine. Radovi počinju na jesen 2018. i trajaće godinu dana.

Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA i finansiran iz sopstvenih prihoda, bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

Stari toranj napravljen je 1962. godine, kada je beležen saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu, navodi Rovčanin.

Prema njegovim rečima, biće ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala.

Idejno rešenje uradila je Energoprojekt indistrija, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

To je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat, jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati oblasnu, terminalnu i aerodromsku kontrolu letenja, zaključio je Rovčanin. (kraj) drp/ivt 13:25 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari