Novi Pazar: Turistička infrastruktura „teška“ skoro 300 miliona dinara 1Foto: Grad Novi Pazar

Ministarstvo turizma je, u poslednje tri godine, uložilo 298 miliona dinara za projekte u novopazarskom turizmu.

Sredstva su uložena u razvoj i izgradnju turističke infrastrukture. Kroz 12 projekata obavljana je i obavlja se rekonstrukcija kulturno – istorijskih spomenika i izgrađuju drugi neophodni sadržaji.

Najviše sredstava, 128 miliona dinara, izdvojeno je za 6 projekata, 2021.godine. Prošla godina bila je skromnija sa 40 miliona dinara za tri projekta,

Ove godine, isto toliko projekata vredi 130 miliona dinara, među koima su rekonstrukcija Altun-alem džamije i prva faza rekonstrukcije Turističkog doma „Sopoćani“ u neposrednoj blizini istoimenog srednjovekovnog manastita.

Ministarstvo turizma je za ova dva kulturno – istorijska spomenika, opredelilo 90 miliona dinara. Između finansijera i predstavnika lokalne samouprave, za oba projekta, ugovori su potpisani. Sledi raspisivanje javnih nabavki za izvođača radova.

Za rekonstrukciju Altun – alem džamije, koja se smatra biserom islamske arhitekture, izdvojeno je 50 miliona i 40 miliona dinara za Turistički dom.

Gradska uprava je, pre nekoliko dana, raspisala javnu nabavku za rekonstrukciju džamije. Investicija je vredna 67 miliona dinara, 50 miliona je učešće nadležnog ministarstva, a ostalo obezbeđuje lokalna samouprava.

Turistički dom „Sopoćani“ biće rekonstruisan po fazama. Za prvu fazu namenjeno je 40 miliona dinara i Turistička organizacija Novog Pazara (TONP), tek, treba da raspiše javnu nabavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari