Korporacija Tigar iz Pirota pustila je juče u rad najveću i najsavremeniju fabriku gumene obuće u Evropi, u koju je uloženo 17,6 miliona evra. Investitor je Korporacija Tigar i finansijska institucija iz Nemačke DEG koja je za ovaj projekat odobrila dugoročni investicioni kredit u iznosu od sedam miliona evra.

– Ovo je dokaz uspešne politike koju menadžment Tigra dugoročno sprovodi, a to je da se iz krize ne izlazi recesijom, već ulaganjem u nove poslove. Prepoznali smo prostore na kojima možemo da se borimo sada i ubuduće, i smatramo da imamo dobru šansu da svojim proizvodima obezbedimo veći udeo na tržištu. Ovaj projekat predstavlja dobar primer zajedničkog delovanja kompanije, njenih vlasnika, zaposlenih i menadžmenta, države i finansijskih institucija. Fabrika obuće proizvodi najsofisticiraniju gumenu obuću, sertifikovanu u zemljama EU i Kanade, namenjenu prevashodno izvozu ali i domaćem tržištu – izjavio je predsednik Korporacije Tigar Dragan Nikolić i dodao da će kompletan projekat biti realizovan u junu 2009. godine kada će se ostvariti planirani kapacitet od četiri miliona pari obuće godišnje.

Ministar za NIP Verica Kalanović naglasila je da je ovo jedna od najvećih fabrika koja proizvodi gumenu obuću.

– Ulaganjem u novu fabriku u vreme finansijske krize šaljemo poruku da su investicije jedini način da se iz krize izađe. To je istovremeno i poziv upućen onim investitorima koji razmišljaju gde mogu da se stacioniraju i da dođu u Srbiju koja je dobar domaćin. Ovo je i dokaz da se firme iz Srbije mogu uhvatiti u koštac sa fabrikama u Evropi i da se uključe u evropsku utakmicu konkurentnosti – naglasila je Verica Kalanović.

Svečanosti u Tigru prisustvovali su i predstavnik DEG Hubertus Graf von Pletenberg, šef Odeljenja za ekonomsku saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu Brigit Singer Karter i predstavnici lokalne samouprave. Brigit Sinbger Karter je rekla da Nemačka i Srbija sarađuju u mnogim oblastima i da Nemačka pomaže Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. „Od 2000. godine do sada mi smo Srbiji kroz razne vrste pomoći odobrili oko 700 miliona evra, deo je kroz kredite, a deo kroz bespovratne pomoći“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari