Novi Pravilnik o radu u Ziđinu biće donet sutra 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON POOL

Iako je bilo dogovoreno da predstavnici kineske kompanije Ziđin u Boru do danas izmene postojeći Pravilnik o radu i donesu novi koji bi sadržao sva radnička prava precizirana u starom kolektivnom ugovoru, kako bi bili nastavljeni pregovori o donošenju novog, poslodavac to nije učinio zbog čega su predstavnici reprezentativnih sindikata istakli da ne mogu da učestvuju u daljim pregovorima.

– Mi smo naš protest zakazan za ponedeljak otkazali jer je poslodavac obećao da će izmeniti aktuelni Pravilniik o radu kojem se mi protivimo jer ne sadrži ništa od onog što štiti prava zaposlenih a postojalo je u starom kolektivnom ugovoru. U tom cilju su predstavnici reprezentativnih sindikata danas došli na sastanak u Boru sa poslovodstvom kao i nadležnima iz ministarstava rudarstva i rada. Međutim, kada su dobili informaciju da novi pravilnik nije donesen, naši predstavnici su rekli da onda nemaju o čemu da pregovaraju. U međuvremenu od strane poslodavca je stigla informacija po kojoj će novi pravilnik biti donesen sutra do kraja radnog vremena. Mi čekamo da li će do toga doći i u slučaju se to i ostvari moći ćemo da nastavimo sa pregovorima o novom kolektivnom ugovoru. Naš zahtev je da u njemu budu sadržano sve ono što je postojalo u starom a to takođe mora da bude zastupljeno i u novom pravilniku o radu – kaže za Danas Časlav Gavrić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Ziđin iz Bora.

Za reprezentativne sindikate je sporno, te su zbog toga i najavili proteste koje su u međuvremenu otkazali, što kineski poslodavac ne namerava da visinu plate određuje na osnovu radnog učinka čime bi se ugrozila osnovna zarada zaposlenih, koja je po našem Zakonu o radu fiksna. U slučaju da poslodavac propiše zaradu na osnovu učinka moglo bi da se desi da neki radnici imaju umanjenu osnovnu zaradu. To je protivno važećim propisima u Srbiji po kojima osnovna zarada za isti rad mora da bude ista.

Za sindikalce je problem i to što kineski poslodavac u aktuelnom Pravilniku o radu nije uvažio odredbu o usklađivanju zarade odnosno o uvećanju minimalne cene rada koju propisuje Socijalno-ekonomski savet, a što je zakonski zagarantovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari